Фейк: Президентка Мексики відмовилася приїздити до України, назвавши Зеленського «наркоманом»

Насправді Клаудія Шейнбаум пояснила, що поки що не відвідає Україну, оскільки планує сфокусуватися на внутрішньополітичних питаннях.

«Якби я хотіла подивитися на наркомана, я б прогулялася в Тіхуані» — так свою відмову від візиту в Україну нібито прокоментувала новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум. Новину поширила низка проросійських акаунтів у мережі — з коментарями на кшталт «чудово сказано», «мудра жінка» та «скоро увесь світ так говорити буде». Новина отримала значне охоплення — так, одну з публікацій користувачі X (Twitter) поширили понад 1,8 тисяч разів.

Скриншот — Telegram

Однак ця новина — фейк. Першим її поширив акаунт в X (Twitter) Olga Bazova, який має виразно проросійське спрямування, хоча в описі цього профілю вказано: «Specializing in humoristic geopolitical analytics, exposing hypocrisy and ‼️satire» — «Спеціалізуюся на гумористичній політичній аналітиці, викритті лицемірства та сатирі». У відповіді на власний пост авторка акаунту навіть зазначила, що це жарт і президентка Мексики не робила таких заяв. Однак контекст повідомлення швидко було втрачений, а тому значна частина аудиторії сприйняла заяву саме так, як цього хотів агітпроп, та поширила новину уже без цього уточнення.

Пояснення авторки оригінального посту, що ця новина сатирична  — Twitter

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум дійсно відхилила запрошення відвідати Україну. Однак пояснила вона це тим, що не планує багато мандрувати на посаді, оскільки хотіла б сфокусуватися на внутрішньополітичній ситуації, а тому відвідуватиме тільки найважливіші міжнародні заходи. Шейнбаум також додала, що продовжить політику свого попередника невтручання у справи інших країн, а також підтримуватиме мирне врегулювання усіх конфліктів. Раніше Міністерство закордонних справ Мексики надіслало Володимиру Путіну запрошення на інавгурацію нової президентки — однак замість нього церемонію відвідає інший представник Росії. Оскільки Мексика визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, який ще у 2023 році видав ордер на арешт Путіна, Україна звернулася до держави з закликом заарештувати російського президента у разі його приїзду — однак мексиканська сторона відхилила і цей запит. 

Читайте спростування ще одного фейка на тему міжнародних відносин у матеріалі Фейк: Вікторія Нуланд визнала, що Захід зірвав стамбульські перемовини у 2022 році.

Джерело