Маніпуляція: У США вважають українських пілотів «непридатними до виконання складних завдань» на F-16

Агітпроп суттєво спотворив інтерв’ю командувача ВПС США в Європі та Африці генерала Джеймса Хеккера виданню Air & Space Forces Magazine. У публікації наголошується, що F-16 вже успішно застосовуються для знищення російських крилатих ракет і безпілотників. Водночас через новий досвід Україна поки що виявляє обережність при використанні нових винищувачів для виконання ризикованих завдань.

У мережі поширюється інформація про те, що у Пентагоні нібито вважають, що українські пілоти «непридатні для виконання складних завдань на винищувачах F-16», і саме через це Україна вже нібито втратила один літак і не перетинає на цих винищувачах лінію фронту. Про це нібито заявив командувач ВПС США в Європі та Африці генерал Джеймс Хеккер виданню Air & Space Forces Magazine.

Скриншот – profile.ru

Насправді командувач ВПС США в Європі та Африці генерал Джеймс Хеккер не робив таких категоричних заяв. Пропагандисти суттєво спотворили інтерв’ю генерала американському виданню Air & Space Forces Magazine. Мета цієї маніпуляції – дискредитувати військовослужбовців Повітряних сил України.

Йдеться про інтерв’ю генерала Джеймса Хеккера «Ukraine, New to F-16s, Takes a Cautious Approach, Says US General» від 17 вересня 2024 року.

У своєму інтерв’ю очільник ВПС США в Європі та командування ВПС НАТО дійсно зауважив, що на сьогодні Україна, ймовірно, виявляє обережність при використанні нових винищувачів F-16 для виконання ризикованих завдань. Однак це пов’язано лише з недостатнім досвідом, оскільки перші бойові місії на F-16 українські пілоти почали виконувати лише у серпні 2024 року. Джеймс Хеккер не робив ніяких заяв про «непридатність» українських пілотів. Навпаки – у публікації наголошується, що F-16 успішно застосовуються для знищення російських крилатих ракет і безпілотників. Більше того, за словами Джеймса Хеккера, українські фахівці з обслуговування F-16 демонструють високі результати.

У публікації також ніде не стверджується, що українські пілоти не залітають на тимчасово окуповані території чи повітряний простір Росії через їхню «непридатність» чи «некваліфікованість». У своєму інтерв’ю командувач ВПС США в Європі та Африці наголошує, що за два з половиною роки війни жодна зі сторін — ні Росія, ні Україна — не змогла досягти повної переваги в повітрі й не використовує свої винищувачі в повному обсязі. На його думку, це пов’язано з побоюваннями втратити літаки, а також «через інтегровані системи протиповітряної та протиракетної оборони, які мають у своєму розпорядженні обидві країни». Незважаючи на те, що українські F-16 не перетинають лінію фронту, в консалтинговому агентстві Defense Express вважають, що це не означає їхньої нездатності виконувати завдання щодо недопущення російських літаків ближче ніж на 40 км до лінії фронту, наприклад, для скидання плануючих бомб. Експерти наголошують, що за будь-якого сценарію застосування озброєння українських F-16 противник буде змушений відступити на 40 км при використанні своєї тактичної авіації.

У публікації також згадується про аварію одного з українських F-16, внаслідок чого загинув пілот. Однак цей інцидент ні генерал Джеймс Хеккер, ні журналіст, який підготував цю публікацію, не пов’язують із поганою підготовкою українських льотчиків. Автор статті лише зазначив, що Україна втратила літак під час чергової російської масованої атаки, і наразі Київ розслідує катастрофу першого F-16.

Раніше StopFake вже спростовував фейкову заяву Джеймса Хеккера про те, що винищувачі F-16 «не поможуть» протистояти російському озброєнню і «будуть знищені» Росією.

Джерело