Владика Ярослав: Божим виноградником є наше життя, особисті дари і таланти, які Господь Бог кожному з нас дав

Владика Ярослав: Божим виноградником є наше життя, особисті дари і таланти, які Господь Бог кожному з нас дав

22 вересня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що євангельське читання 13-ї неділі після Зіслання Святого Духа представляє нам Притчу про виноградник, яка має глибоке духовне та історичне значення для християн (див. повний текст проповіді). Ця притча належить до найважливіших повчань Ісуса Христа, що розкривають сутність взаємин між Богом і людиною.

“Притча про виноградник має кілька важливих аспектів,” – зазначив проповідник, розповідаючи про образ виноградника як символ вибраного Божого народу та Церкви. Владика Ярослав підкреслив, що ця притча, за словами св. Йоана Золотоустого, підсумовує всю історію спілкування Бога з людиною впродовж Старого Завіту.

Відтак проповідник розкрив глибший зміст притчі: “Господь Бог не просто насадив виноградник, але довірив його людині і посилає до неї своїх посланців – пророків.” Єпископ наголосив, що Бог очікує від людини плідної діяльності у цьому винограднику, який є власністю Бога, а не людини.

Далі владика Ярослав пояснив значення образу виноградника для Церкви. “В образі виноградника Церква вбачає також себе,” – сказав проповідник, посилаючись на документ ІІ Ватиканського собору “Світло Сходу”, де Церква представлена як рілля та будівля Божа. “Цей новий виноградник покликаний Небесним Отцем, щоб приносити плід відкуплення та спасіння в кожній хвилині, в кожному місці, в кожній людині яка його прагне” – додав єпископ.

Крім того, проповідник звернув увагу вірних на драматичний характер притчі та її завершення. “Кінець притчі є сповнений надії, тому що смерть сина господаря виноградника є праобразом смерті Христа, через страждання якого світ отримує спасіння,” – наголосив владика Ярослав, цитуючи апостола Павла: “Він власного Сина свого не пощадив, а видав його за всіх нас” (Рим.8, 32).

Проповідник також зупинився на темі посланництва Сина Божого, яке виявилось не лише в Його словах, але й у діях: “Діла, що їх я роблю, і свідчать за мене, що Отець мене послав” (Йо.5, 36). Проповідник пояснив, що чудеса та вчинки Ісуса були видимим підтвердженням Його божественного походження.

“Отці Церкви розглядають Божий виноградник як образ нашого життя, особистих дарів і талантів, даних нам Господом,” – зазначив проповідник, підкреслюючи важливість цього розуміння для духовного життя. Єпископ наголосив, що таке тлумачення дозволяє нам побачити безпосередній зв’язок між біблійною притчею та нашим повсякденним життям.

Відтак владика Ярослав наголосив: “Ми не є господарями цього виноградника в особистому, родинному та суспільному вимірі, а лише його управителями.” Єпископ пояснив, що це розуміння змінює наше ставлення до власного життя та дарів, які ми отримали від Бога.

На завершення проповідник підкреслив, що посланництво Ісуса має продовження в місії Церкви: “Як послав єси мене у світ, так посилав і я їх у світ” (Йо.17, 18). Єпископ закликав вірних усвідомити свою роль у цьому божественному плані спасіння та нести Христове послання у світ.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Джерело