На міжнародній прощі у Погоні молились за мир і збереження Божого створіння

На міжнародній прощі у Погоні молились за мир і збереження Божого створіння

21 вересня 2024 р. Б. із самого ранку чимало паломників із різних куточків України вирушили у прощу до Цариці Покуття. Також до цього паломництва долучився референт Бюро УГКЦ з питань екології Бучацької єпархії о. Михайло Деревенчук з вірними одразу трьох парафій: Св. Миколая Чудотворця с. Тудорів, Успіння Пресвятої Богородиці с. Яблунів, Різдва Пресвятої Богородиці с. Сухостав Копичинецького деканату. Під час дороги вірні безупинно молилися до Пресвятої Богородиці у власних намірах й за мир у Україні.

Коли прочани прибули у духовний центр Покуття, що знаходиться в мальовничому с. Погоня, де усі паломники могли досвідчити те, що у осіннній час це чудотворне місце набуває особливого колориту і вражає красотою Божого створіння.

Пройшовши реєстрацію учасники стали частиною великої події, яка розпочалася з урочистого винесення чудотворної Погінської ікони Матері Божої, котра вже декілька сотень років є заступницею українського народу перед Господом. Тож усі присутні мали можливість доторкнутися до цієї реліквії і заносити свої прохання на Молебні до Богородиці, а опісля прочани провели співану вервицю із розважаннями радісних таїнств.

На міжнародній прощі у Погоні молились за мир і збереження Божого створіння

Програма прощі продовжилася Хресною дорогою, яка йде окраїною прекрасного лісу. Тому розважання над стаціями супроводжувалися співом пташок, які радіючи теплим промінням осіннього сонця також немов вкладали свою лепту у молитву тисяч вірних.

Архієрейську Божественну Літургію першого дня очолив Владика Дмитро Григорак, Єпарх Бучацький, у співслужінні ігумена монастиря Успіння Пресвятої Богородиці о. Терентія Цапчука, ЧСВВ, ієромонахів ЧСВВ та духовенства УГКЦ. У Літургії взяв участь також екореферент Бучацької єпархії о. Михайло Деревенчук.

На міжнародній прощі у Погоні молились за мир і збереження Божого створіння

У своїй проповіді до присутніх, Владика роздумував над постаттю Пречистої Діви Марії, її роллю у житті кожного християнина та усього створеного Богом світу. «Ця Міжнародна проща вервиці співпала із днем віддання празника Чесного і Животворного Христа Господнього, стоячи під яким кожен може пережити у духовному вимірі те усвідомлення, яке приходить до всіх нас коли ми оглянемося навколо і побачимо те запустіння і руйнацію, яку приніс ворог у нашу Батьківщину керований гріховним бажання збагачення і своїм споживацьким стилем до життя. Господь посвятив це місце Своїй Матері! Щоб вона була посередницею між Ним і людьми, адже через її прохання й молитви Він робить те, що Вона просить», – сказав проповідник, – сьогодні ми просимо про мир в Україні. Але питання, чи всі про це молимося? Щоб Господь вислухав наші прохання, маємо всі разом та одночасно молитися за справедливий мир та перемогу, але молитву потрібно підкріплювати живим свідчення нашої віри, тобто своїми добрими вчинками по відношенню до ближнього і Богом створеного світу. Тож просячи про Божу допомогу у цій страшній війні, не забуваймо, що і нам не потрібно сидіти склавши руки, адже лише тоді зможемо перемогти будь-яке зло у світі, якщо ми розпочнемо з себе!».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело