За матеріалами ДБР на Прикарпатті судитимуть керівництво лісгоспу, яке роками незаконно рубало деревину на заповідній території

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо організованої групи з-поміж посадовців державного підприємства «Кутське лісове господарство». Вони роками незаконно рубали деревину на території Національного природного парку «Гуцульщина».

Обвинувальний акт направлено до суду.

Підозру керівнику та трьом учасникам групи ДБР у співпраці з УСР Нацполіції та СБУ повідомило у квітні цього року.

Група, яку створив та очолив керівник підприємства, діяла з 2018 року, до її складу входили різні працівники лісового господарства. Протиправна діяльність впродовж кількох років завдала збитків екології на майже 250 млн грн.

Посадовці незаконно, без жодних дозволів та погоджень видавали документи для проведення рубок на ділянках, які вже понад 20 років не були в підпорядкуванні лісового господарства, а входили до складу Національного парку. Зрубану деревину ділки продавали, а гроші привласнювали.

Встановлено, що зокрема з лютого по грудень 2022 року до складу групи входили крім керівника підприємства ще троє його найдосвідченіших підлеглих – виконувач обов’язки головного лісничого, лісничий та інженер з охорони та захисту лісу. У такому складі вони організували незаконну рубку понад 1300 дерев різних порід. За висновками експертизи, екологічні збитки склали майже 3,4 млн грн.

Чотирьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем та у незаконній порубці та збуті дерев на території природно-заповідного фонду (ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України).

Для відшкодування завданих збитків подано цивільний позов та арештовано майно фігурантів: будинок, земельну ділянку та 2 автомобілі.

За клопотанням ДБР суд обрав фігурантам запобіжні заходи – тримання під вартою та відсторонив від займаних посад.

Розслідування триває, готуються підозри ще щодо двох груп осіб, які проводили незаконні рубки на природоохоронній території.

Процесуальне керівництво здійснює Івано-Франківська обласна прокуратура.

За матеріалами ДБР на Прикарпатті судитимуть керівництво лісгоспу, яке роками незаконно рубало деревину на заповідній території

Джерело