​​Чому ми часто повідомляємо, що відключення не прогнозуються, але закликаємо економити увечері та користуватись потужними електроприладами вдень

​​Чому ми часто повідомляємо, що відключення не прогнозуються, але закликаємо економити увечері та користуватись потужними електроприладами вдень.

Через пошкодження, яких зазнали великі теплові та гідроелектростанції внаслідок російських обстрілів – українська енергосистема відчуває дефіцит потужності в години максимального споживання. Тому увечері зберігається необхідність споживати електроенергію ощадливо, не вмикаючи кілька потужних електроприладів одночасно.

Що стосується денних годин – тут ситуація інша. За останні роки в Україні суттєво зросла частка сонячних електростанцій у загальному енергобалансі. Це сталось із двох причин: 1 – кількість та потужність СЕС суттєво збільшилась; 2 – частка інших видів генерації зменшилась через наслідки обстрілів. Крім того, на рівень споживання вдень суттєво впливають так звані «дахові» електростанції – тобто сонячні панелі, які масово встановлюють побутові споживачі та бізнес.

За таких обставин, найменше навантаження на енергосистему зараз фіксується у період високої сонячної активності та ефективної роботи промислових і побутових СЕС. Тому період з 10:00 до 16:00 – найкраще підходить для користування пралками, прасками, електроплитами та ін.

Розуміємо, що значна частина людей у цей час перебуває на роботі. Але хто має таку змогу – будь ласка, перенесіть користування потужними електроприладами саме на денний час. Це допоможе збалансувати енергосистему, рівномірніше розподіливши споживання протягом доби.

Джерело