Європейський інвестиційний банк надав Києву 50 млн євро для заміни російських вагонів метро на сучасний рухомий склад

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Київ підписали кредитну угоду на 50 млн євро для придбання нових вагонів метро. Ця ініціатива спрямована на модернізацію київського метрополітену та забезпечення надійності транспорту для мешканців мегаполісу. Угоду підписали сьогодні, 24 вересня, в штаб-квартирі ЄІБ у Люксембурзі під час візиту делегації Київської міської державної адміністрації.

До війни близько 80% рухомого складу київського метрополітену було російського виробництва, тому припинення цієї залежності – нагальне стратегічне завдання. Понад 60% парку вже перевищило свій термін експлуатації, і нове фінансування дасть змогу замінити застарілі вагони на сучасні, енергоефективні альтернативи від місцевих або міжнародних постачальників. Це відповідає Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року та Національній транспортній стратегії України до 2030 року, які спрямовані на створення більш стійкої та надійної системи громадського транспорту.

50 млн євро, наданих за підтримки Фонду ЄІБ «EU for Ukraine Fund», є першою частиною кредиту на загальну суму 200 млн євро, наданого банком. Ця початкова сума спрямована винятково на придбання нових вагонів метро для Києва. Решта, 150 млн євро, буде надана після завершення техніко-економічного обґрунтування (також профінансованого ЄІБ), яке оцінить доцільність закупівлі нових вагонів метро порівняно з модернізацією частини наявного парку вагонів. 

Загальне фінансування дасть змогу комунальному підприємству «Київський метрополітен», яке керує системою метро в Києві, оновити чи замінити 120–160 вагонів, що покращить транспортну інфраструктуру міста. 

«Попри повномасштабне вторгнення, Київ і далі розвивається. Усі сфери економіки міста були переорієнтовані на роботу в умовах воєнного часу. Йдеться не лише про забезпечення їхньої стабільної роботи, але й про розвиток із впровадженням сучасних технологій. Міжнародні донори також беруть активну участь у цьому. ЄІБ є давнім надійним партнером Києва. Проєкт модернізації рухомого складу столичного метро важливий для міста, і ми дуже вдячні ЄІБ за підтримку його втілення. Метрополітен – один із найпопулярніших видів транспорту у столиці. Мільйони пасажирів користуються ним щодня. Тому придбання сучасних і енергоефективних вагонів метро означає насамперед посилення безпеки пасажирських перевезень і раціональне використання коштів із міського бюджету для утримання рухомого складу. Це нагальне і першочергове питання сьогодні з огляду на воєнний стан в Україні», – сказав перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. 

За словами віцепрезидентки ЄІБ, відповідальної за операції банку в Україні Терези Червінської, Європейський інвестиційний банк лишається непохитним у підтримці Києва та інших міст України в модернізації їхньої інфраструктури, особливо в умовах постійних викликів воєнного часу. 

«Київський метрополітен є критично важливою транспортною артерією, і ці інвестиції значно підвищать його надійність і стійкість. Зменшуючи залежність від виробленого в росії рухомого складу, запчастин та обладнання для обслуговування, ця співпраця є важливим кроком на шляху до зміцнення незалежності України та приведення її транспортних систем відповідно до європейських стандартів. Надійне транспортне сполучення життєво важливе для економічного розвитку та комфорту мешканців міста», – зазначила вона.

ЄІБ продовжує свою багаторічну співпрацю з київською владою та активно працює над проєктами міського транспорту, які підтримуються кредитами ЄІБ. Метою цих ініціатив є модернізація парку громадського транспорту столиці. Київ уже отримав 20 нових низькопідлогових трамваїв, а найближчим часом очікується постачання додаткових сучасних автобусів, вагонів фунікулера та метро.

Від початку 2022 року ЄІБ надав негайну допомогу Україні, виділивши понад 2 млрд євро на терміновий ремонт критичної інфраструктури. Через ініціативу банку «EU for Ukraine Initiative», а також завдяки ключовій ролі ЄІБ у втіленні програми ЄС Ukraine Facility загальною сумою 50 млрд євро, Банк і далі відданий посиленню своєї діяльності в Україні відповідно до мандата, наданого лідерами ЄС, та в тісній співпраці з Європейською комісією, Європейським парламентом, державами-членами ЄС і міжнародними партнерами.

Довідково.

EIB Global – підрозділ групи ЄІБ, створений для збільшення впливу міжнародних партнерств і розвитку фінансування поза межами ЄС. Підрозділ має сприяти міцному й цілеспрямованому партнерству з Team Europe та в межах стратегії ЄС «Global Gateway» у співпраці з іншими фінансовими установами розвитку та громадянським суспільством. EIB Global з офісами в усьому світі робить групу ЄІБ ближчою до людей на місцях, а також локальних компаній та установ.

Фонд ЄІБ «EU for Ukraine Fund» (EU4U) був заснований у 2023 році в межах ширшої ініціативи банку «EU for Ukraine Initiative». Метою фонду є прискорення підтримки від EIB Global для найтерміновіших інфраструктурних потреб України та допомога у стабілізації економіки країни. Фонд підтримує важливі проєкти з відновлення та реконструкції, що охоплюють як державний, так і приватний сектори, а також покращує доступ до фінансування для підприємців в Україні. На сьогодні загальна сума зобов’язань до фонду, заявлених державами-членами ЄС, перевищує 420 млн євро.

Джерело