Ми вже неодноразово розповідали, чому вживати антибіотики без призначення лікаря — це дуже погана ідея

Ми вже неодноразово розповідали, чому вживати антибіотики без призначення лікаря — це дуже погана ідея

Ми вже неодноразово розповідали, чому вживати антибіотики без призначення лікаря — це дуже погана ідея. І сьогодні нагадаємо, які хвороби вони точно не лікують.

1️⃣Грип, застуда та інші вірусні захворювання

Антибіотики діють проти бактерій. Але не впливають на віруси. Грип — це вірусне захворювання, отже, антибіотики не потрібні. Хіба що лікар діагностував ще й бактеріальну інфекцію. В такому разі він може призначити антибіотик.

2️⃣Бронхіт, синусит, інфекція вуха

Можуть виникати внаслідок як вірусних, так і бактеріальних інфекцій. Що саме спричинило хворобу і чи потрібні антибіотики, може встановити лише лікар (часто-густо після лабораторних досліджень чи додаткових обстежень).

3️⃣Запалення очей

Купувати в аптеці краплі з антибіотиками, якщо почервоніли очі, шкідливо як для вашого здоровʼя, так і гаманця. Препарати з антибіотиками слід використовувати лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція спричинила захворювання.

4️⃣ Порізи

Лише 3 % ран інфікуються. Тому при незначних порізах недоречно використовувати місцеві засоби з антибіотиками. Лікарі призначають їх лише в деяких серйозних випадках — при діабеті, чималих пошкодженнях шкіри, забруднених ранах тощо.

5️⃣ Профілактика захворювання

Антибіотики не можна та недоречно вживати з профілактичною метою. Вони не попереджають захворювання, а лікують вже наявну інфекцію. Якщо ви хочете дізнатися про адекватну профілактику тих чи інших захворювань, зверніться до свого лікаря.

ℹ️ Серія публікацій реалізується за підтримки проєкту USAID #SAFEMed

Джерело