У Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілею

У Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілею

У вівторок, 24 вересня, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин здійснив Чин освячення нового престолу у каплиці Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки» в рамках молитовного відзначення 10-літнього ювілею від заснування медичного закладу.

До молінь доєднався Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Щоб молитовно відзначити ювілей медичного закладу, на богослужіння зібралися священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії, адміністрація й лікарі клініки, а також спільнота Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

Перед Чином освячення нового престолу Митрополит Івано-Франківський розповів історію відправлення богослужінь у перші віки християнства та закладення мощей святих мучеників:

«Знаємо, що християни у ранній Церкві були переслідувані аж до часів Костянтина Великого. Вони збиралися на підпільні богослужіння, які проводили на могилах мучеників. На тих місцях відбувалися чуда, люди оздоровлялися й тим самим зміцнювалися у вірі. Ця традиція збереглася у нашій Церкві аж до сьогодні: ми кладемо мощі святих у престоли в храмах, щоб у такий спосіб єднатися із прославленою Церквою на небесах».

У Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілею

Згідно з обрядом Митрополит Володимир спільно з Владикою Миколою і душпастирями обмив престіл джерельною водою, добірним вином та рожевою водою, а згодом помазав його святим миром. Пізніше жертовник ввібрали в обруси, поклали антиміст із мощами святих, а увінчав святу трапезу кивот, де перебуває Господь наш Ісус Христос, утаєний у Пресвятій Євхаристії.

Під час Літургії Архієпископу співслужили Владика Микола та чисельно зібрані священнослужителі, які так чи інакше долучаються до життя клініки, зокрема прот. Віталій Максимів, синкел у парафіяльно-економічних справах та соціального підприємництва, та прот. Тарас Вілюра, генеральний директор клініки.

Звертаючись зі своєю проповіддю до присутніх, Владика Володимир роздумував над уривком із Євангелія:

«Сьогодні ми слухали Слово Боже про зерно, яке сіяч сіє, а коли він спить чи встає, те насіння кільчиться й росте. Потім проростає великий плід, який дає урожай. Так і є з нашим життям. Все, що створене Богом, є добре. У багатьох речах, куди втручається людина, є позитивні плоди, проте й маємо негативні, які несуть деструктивний характер. Тому нам потрібно пам’ятати, що своє життя маємо присвячувати лише Господу. Нехай наші думки і діла будуть Богу милі. Тож стараймося бути добрими дітьми Божими».

У Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілею

Після богослужіння Митрополит Володимир доручив віцеканцлеру прот. Михайлу Макару зачитати декрет про призначення прот. Тараса Вілюри генеральним директором клініки.

Згодом Архієрей з нагоди 10-ліття від дня відкриття лікувально-діагностичного центру вручив подячні грамоти медичному персоналу, зокрема медичній директорці п. Руслані Іваночко.

Відтак Архієпископ висловив щиру вдячність працівникам клініки за їхню працю та невтомне служіння ближнім, як це заповідав робити сам Господь. «Хочемо постійно вас підтримувати, бути разом із вами, дякуємо за ваш розум та вміння. У щоденних молитвах пам’ятаємо про вас та просимо у Господа ласк», — мовив Владика.

Пізніше о. Тарас Вілюра висловив вдячність Владиці Володимиру за заснування клініки й постійну опіку над нею. «Завдяки вашій мудрості, далекоглядності та турботі про ближнього цей заклад став місцем не лише професійної медичної допомоги, а й осередком милосердя та людяності. Ваше піклування про здоров’я душі й тіла є прикладом для всієї нашої команди. Завдяки вашому керівництву та підтримці клініка успішно розвивається й служить людям, даруючи надію на одужання та духовне відновлення», — йдеться у подячній грамоті Архієрею.

У Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілею

Слова подяки Митрополиту також лунали від п. Руслани Іваночко. Згодом о. Тарас Вілюра подякував Владиці Миколі за духовну підтримку й добре слово, а також прот. Михайлу Клапківу й прот. Віталію Максиміву за постійну працю задля розвитку медичного закладу. Крім того, слова вдячності за підтримку клініки були адресовані прот. Івану Стефураку, керівнику Департаменту інформації Архієпархії, прот. Івану Горнецькому, економу Архієпархії, прот. Тарасу Путьку, ректору ІФДС, прот. Маркіяну Букатчуку, директору Католицького ліцею св. Василія Великого, прот. Миколу Шиманському, керівнику проєктного відділу Архієпархії, прот. Ярославу Рохману, голові комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Архієпархії, а також о. Василю Савчину, о. Михайлу Макару та о. Андрію Тузу.

Завершилися урочистості молитвою за Україну «Боже Великий, Єдиний»

У Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілеюУ Клініці святого Луки освятили новий престіл у рамках відзначення 10-літнього ювілею

Довідково:

10 років тому, 16 вересня 2014 року, вперше відчинилися двері Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки» — медичного закладу, який дбає не тільки про фізичне здоров’я своїх пацієнтів, а й плекає духовність. За роки свого функціонування «Клініка святого Луки» показала, що високі стандарти якості й обслуговування є доступними для всіх.

Наразі Лікувально-діагностичний центр «Клініка святого Луки» є соціально-відповідальним підприємством Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ й функціонує шляхом рефінансування, яке спрямовують для підтримки людей у потребі. З початку повномасштабного вторгнення, підтримуючи заклик Синоду Єпископів УГКЦ «Лікувати рани війни» у різний спосіб, медзаклад почав надавати в десятки разів більше благодійних послуг, завдяки соціальним проєктам та ініціативам, кількість яких постійно зростає.

 

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело