2,8 тис. людей скористалися послугами мобільних медичних команд на Житомирщині

Із січня місяця цього року до трьох північних громад Житомирської області почали виїжджати мобільні медичні команди (ММК) задля відновлення доступу до медичних та соціально-психологічних послуг для місцевих жителів. Станом на кінець вересня послугами ММК скористалися понадл 2,8 тисячі людей.

2,8 тис. людей скористалися послугами мобільних медичних команд на Житомирщині

2,8 тис. людей скористалися послугами мобільних медичних команд на Житомирщині

За даними громадської організації “Ін Тач Юкрейн Фундейшн”, яка курує роботу мобільних медичних команд на Житомирщині, з січня по вересень охоплено 112 населених пунктів Олевської, Народицької та Словечанської громад. 2826 місцевих жителів цих громад отримали консультації та обстеження у сімейного лікаря та мали змогу поспілкуватися із психологом та фахівцем із соціальної роботи.

Нагадаємо, що на Житомирщині працювали три мобільні медичні команди, до складу кожної входили сімейний лікар, медична сестра, фахівець із соціальної роботи, психолог та водій. Часом до ММК долучалися кардіолог, гінеколог, невропатолог чи ендокринолог.

 

Мобільні медичні команди (ММК) під час виїздів здійснюють чотири види медичних скринінгів (обстежень) на: цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хронічне обструктивне захворювання, втрату слуху. Під час виїздів сімейні лікарі з ММК надають консультації, щодо здорового способу життя, вимірюють тиск та рівень цукру крові, холестерину, проводять ЕКГ/УЗД

обстеження.

“Вважаю, що завдяки роботі ММК нам вдалося доторкнутися до людей, які проживають у віддалених прикордонних селах і до яких важко, а іноді й неможливо, доїхати. Як показує практика, ці люди роками не відвідували лікаря, вони мають обмежений доступ до інтернету і можуть бути відірваними від інформаційного поля. Клієнтами ММК є переважно люди похилого віку і для них так само важливо, щоб їх почули, вислухали, обстежили та проявили увагу та турботу. І думаю, що ми подарували їм частинку цієї турботи”, – коментує координаторка мобільних медичних команд на Житомирщині Анастасія Батирєва.

Мобільні медичні команди здійснювали виїзди у межах проєкту ГО “Ін Тач Юкрейн Фундейшн” «Відновлення доступу до медичних послуг у громадах Житомирської області», що реалізується в рамках підтримки проєкту USAID, спільно з PACT “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”, та має на меті допомогти жителям громад отримати медичні та соціально-психологічні послуги.

Наразі заплановане продовження проєкту до лютого 2025 року. Більш детальна інформація очікується згодом.

2,8 тис. людей скористалися послугами мобільних медичних команд на Житомирщині

Джерело