​​22 з 35 компаній-переможців довгострокового спецаукціону «Укренерго» з придбання послуг автоматичного резерву…

​​22 з 35 компаній-переможців довгострокового спецаукціону «Укренерго» з придбання послуг автоматичного резерву відновлення частоти (аРВЧ) сплатили фінансове забезпечення на рахунки ескроу. Таким чином, вони прогарантували виконання своїх зобов’язань, а відтак – 278 МВт нових балансуючих потужностей мають з’явитись в українській енергосистемі вже через рік. До 15 серпня 2025 року компанії-переможці повинні пройти сертифікацію обладнання, а з жовтня – почати надавати цю послугу в українській енергосистемі.

Зокрема, зараз вже остаточно прогарантоване:

🔹 будівництво нових потужностей для надання до 68 МВт послуг на завантаження, тобто здатності електроустановок підтримувати енергосистему шляхом збільшення видачі електричної енергії в мережу;

🔹 будівництво нових потужностей для надання до 210 МВт симетричного резерву, тобто здатності електроустановок як завантажуватись, так і розвантажуватись – в залежності від потреби енергосистеми України.

Ще один з переможців є чинним постачальником допоміжних послуг і прогарантував надання резервів вже сертифікованим обладнанням потужністю 119 МВт.

Щодо вартості придбаних послуг. Середньозважена ціна 1 мегавата на спеціальному аукціоні склала 833,05 грн на завантаження та 1219,41 грн/МВт для симетричного резерву. Для порівняння: зараз за 1 мегават послуг із забезпечення аРВЧ «Укренерго» платить, в середньому, 971,95 грн для послуг із завантаження та 1339,64 грн/МВт для послуг симетричного резерву. Економія за 5 років, у разі незмінності цін, складе майже 1,8 млрд гривень.

Допоміжні послуги з надання автоматичного резерву відновлення частоти – це послуги з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну міждержавних перетоків між енергосистемами України та сусідніх держав. Цей резерв надається автоматично, а час повної активації не перевищує 15 хвилин. Такий вид резерву необхідний для стабільної збалансованої роботи української енергосистеми.

Джерело