Двоє прикордонників 7 прикордонного Карпатського загону увійшли до національної збірної Strong Spirit’s Games

Під час пресконференції Мінветеранів та Федерації стронгмену України, оголосили імена учасників національної збірної команди України для участі у міжнародних спортивних змаганнях Strong Spirit’s Games в рамках Arnold Classic Europe, що пройдуть 11 – 13 жовтня 2024 року в Мадриді.

В рамках спортивного фестивалю відбудуться міжнародні спортивні змагання ветеранів війни Strong Spirit's Games. Цього року Україну представлятиме команда з 50 ветеранів війни. Це військовослужбовці, які брали участь у бойових діях, а також ті, які зазнали травм, поранень або захворювань під час або внаслідок виконання службових обов’язків у зоні бойових дій.

До національної збірної увійшли і двоє прикордонників 7 прикордонного Карпатського загону – Сергій Дубов та Роман Мещеряков.

Початок широкомасштабного вторгнення рф в Україну Сергій Дубов зустрів в Маріуполі. 24 березня 2022 року позиції, на яких був Сергій, обстріляли артилерією, тоді Сергій втратив руку, його евакуювали у шпиталь на «Азовсталі». Після ворожого полону, лікування та реабілітації він повернувся на службу.

Воїн є багаторазовим переможцем міжнародних та всеукраїнських змагань. Своїм прикладом прикордонник надихає інших ніколи не здаватись та продовжувати повноцінне життя.

Роман Мещеряков початок повномасштабного вторгнення рф на територію України зустрів під час патрулювання акваторії Азовського моря. Під час оборони Маріуполя отримав численні поранення. В ніч з 14 на 15 квітня прикордонники отримали бойовий наказ прориватися на останній рубіж оборони – завод «Азовсталь». Під час мінометного обстрілу Роман втратив руку. На заводі перебував протягом місяця і вийшов по команді у складі Маріупольського гарнізону 17 травня 2022 та потрапив в Оленівку.

Додому прикордонник повернувся за обміном 29 червня 2022 року. Після численних операцій наприкінці 2022 року Роман повернувся на службу.

Серед 50 спортсменів від України є діючі військовослужбовці, а також ветерани.

Arnold Classic Europe – міжнародний спортивний фестиваль, заснований у 2011 році Арнольдом Шварценеггером. Щорічно участь у змаганнях беруть тисячі спортсменів із понад 50 країн світу.

Учасники національної збірної команди України на Arnold Classic Europe змагатимуться у жимі лежачи на максимальну вагу та лежачи на рази, ейрбайку, веслуванні на тренажері Concept2 та у ривку гирі. Усі види спорту адаптовані відповідно до груп категорій учасників.

«Ветеранський спорт, як один з ефективних засобів психосоціальної адаптації ветеранів війни, є надзвичайно важливим. Працюємо над тим, щоб українські ветерани й ветеранки брали участь у якомога більшій кількості міжнародних змагань. Це також ветеранська дипломатія, адже саме ветерани можуть, як ніхто краще, розказати світу правду про російську агресію та пролобіювати інтереси України на світовій арені», – зазначила заступниця Міністра у справах ветеранів України Руслана Величко-Трифонюк під час презентації української збірної.

«Національна збірна команда України на Arnold Classic Europe – це найбільша збірна ветеранів з усіх, що приймали участь у міжнародних спортивних змаганнях. Національний відбір був максимально прозорим, зрозумілим та за спортивними принципами», – розповів президент ГО «Федерація стронгменів України» Сергій Конюшок.

Проводиться в рамках Проєкту Міністерства у справах ветеранів України «Розвиток спорту для ветеранів» у межах Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи Першої Леді Олени Зеленської.

Джерело