Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького

Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького

23 вересня у храмі Преображення Господнього УГКЦ, що знаходиться в м. Кам’янка-Бузька, відбулася робоча пізнавально-формаційна зустріч представників Екобюро УГКЦ о. Юрія Годіся, голови екологічної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, та о. Сергія Довби, голови екологічної комісії Львівської архиєпархії УГКЦ з душпастирями Кам’янко-Бузького деканату Сокальсько-Жовківської єпархії, на тему: «Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького».

Зустріч розпочалася із спільної молитви до Бога Творця. Опісля о. декан Юрій Мовчан представив своїм священникам гостей і запросив до слова.

Отець Юрій Годісь звернувся до священників і пригадав про нашу відповідальність у проголошенні Божого слова не забувати повчати про християнську відповідальність за довколишній світ, а також пригадувати вірним про екологічні гріхи та їх наслідки, а також спонукати до екологічного навернення – навернення до Бога у ставленні до Його створіння. Єпархіальний очільник Екобюро УГКЦ також запросив присутніх до особистої відповідальності в ставленні до природи і природніх ресурсів, показувати власний приклад у сфері енергоефективності та енергозбереження, а також вчити парафіян бути добрими виноградарями у Божому винограднику, пригадавши недільну притчу про: «Виноградник і виноградарів». 

Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького

Одним з актуальних екологічних гріхів сьогодення, особливо у осінній період, є спалювання сухостою, листя і хмизу, що призводить до забруднення повітря, руйнує землю, знищує біологічне різноманіття, а також загрожує здоров’ю та життю людей. Душпастир-еколог попросив активізувати роз’яснювальну роботу щодо цього питання, а також запропонував отцям взяти відповідні інформаційні листівки від Екобюро УГКЦ проти підпалів природи щоб розмістити на парафіяльних дошках оголошень.

Отець Юрій представив душпастирям деканату видання Екобюро УГКЦ, для екологічної катехизації та дияконії, зокрема різноманітну дитячу літературу: екоказочки, розмальовки, ігри, Абетку енергоефективності тощо, а також запропонував поповнити ними свої особисті та парафіяльні бібліотеки. Зокрема очільник Екобюро УГКЦ Сокальсько-Жовківської єпархії застановився на видавничій новинці – екоказці «Світлячок та вітрячок» на тему енергоефективності та енергозбереження, яка здобула перше місце у Всеукраїнському екологічному конкурсі «Відповідальність за створіння» 2023 р.

Відтак о. Юрій запросив о. Сергія Довбу до розкриття головної теми зустрічі: «Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького».

Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького

Свою доповідь о. Сергій розпочав з пояснення принципу інтегральної екології основуючись на енциклікі папи Франциска: «Laudato Si», та наголосив що: «Митрополит Андрей є тим, хто втілював її у життя».  Під час лекції отець розповідав цікаві факти з життя Митрополита, його любов до гір, як він вміло управляв Божими дарами і навчав цьому мистецтву як і священників, так і вірних. Розповів про любов Митрополита до молитви та те, що: «віра без діл є мертвою», тому дбав, щоб вірні мали духовний супровід, всюди і засновував монастирі, церкви, щоб були близько біля них, зокрема згадав про церкву в Лужках. Також не оминули, тогочасної проблеми, вирубки лісів, коли деревину спускали річками і втрачалося багато матеріалу, та шкодило екосистемі, тому була прокладена вузькоколійка та проводився контроль за вирубкою лісів, не менш важливим було заснування заповідників, рибного господарства…, та багато інших цікавинок з життя і діяльності Праведного Митрополита Андрея Шептицького, дізналися отці, завдяки лекції від о. Сергія.

На завершення усі спільно помолилися і подякували Господу за його дари, а зокрема за спільно проведений час та можливість спільно застановитись над темою відповідальності за створіння у світлі вчення та діяльності Праведного Митрополита Андрея.

Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело