Фейк: У Львівському університеті ставлять «автомати» за здані в макулатуру книги російських письменників

  • Автор допису:

У коментарі StopFake пресцентр Львівського національного університету імені Івана Франка спростував справжність цього оголошення. Таких чи схожих ініціатив у Львівському національному університеті не було.

«На кафедрі реалізується програма «депушкінізації», –  написано на «плакаті», який нібито вивісили на одній із кафедр Львівського національного університету імені Івана Франка. В «оголошенні» сказано, що студенти, які здадуть у макулатуру книги російських письменників, отримають оцінку «автоматом» на заліку з української літератури.

Користувачі соцмереж емоційно відреагували на цю новину, вкотре заявивши про «русофобію» в Україні: «У Львівському університеті оголосили «депушкінізацію». Тепер достатньо ненавидіти росію, щоб отримати диплом бакалавра філології».

Скриншот – facebook.com

Однак ця інформація не відповідає дійсності, а світлина, що поширюється в мережі, найімовірніше, була створена за допомогою фоторедактора.

У коментарі для StopFake пресцентр Львівського національного університету імені Івана Франка спростував справжність цього оголошення.

«Такі чи подібні ініціативи у Львівському національному університеті імені Івана Франка не реалізуються. Додам, що будь-які види семестрового оцінювання студенти Львівського університету отримують за результатами академічної успішності, а не за участь у сумнівних ініціативах», – повідомив StopFake керівник пресцентру Олег Вівчарик.

В університеті також звернули увагу на кілька деталей, що також підтверджують фейковість оголошення. По-перше, в «оголошенні» вказана дата, якої не існує, – 31 вересня (у вересні лише тридцять днів). По-друге, зловмисники раніше вже поширювали  фотофейк, створений подібним чином, – сфальшовану інформацію про нібито відкриття набору до команди «мовних інспекторів» у Львівському університеті. В обох випадках – і «оголошення» про набір «мовних інспекторів», і плакат про «депушкінізацію» було розміщено на одній і тій самій дошці оголошень.

Також впадає в око неохайність і наявність помилок у «оголошенні» про «депушкінізацію», що навряд чи було б можливим, якби цей плакат насправді писали співробітники університету.

Ну, і нарешті – це «оголошення» просто безглузде, оскільки заліки у Львівському національному університеті імені Івана Франка за перший семестр 2024/2025 навчального року заплановані на період з кінця листопада по грудень 2024 року. Навчальний процес триватиме до 30 листопада, після чого розпочнуться залікові сесії для студентів.

Раніше StopFake аналізував черговий фотофейк, в якому київський Університет імені  Шевченка нібито заборонив використовувати слова «росія» і «російський» в дослідницьких роботах.

Джерело