Фейк: Україна не має «ніякого плану перемоги»

  • Автор допису:

Україна вже активно обговорює деталі свого Плану з союзниками та партнерами і отримала їхню підтримку. Український План перемоги охоплює різні аспекти посилення позицій України задля досягнення справедливого миру: економічний, дипломатичний і військовий.

Російські ЗМІ відреагували шквалом пропагандистських матеріалів на візит президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів у вересні 2024 року. Основний посил дезінформаційних заяв агітпрорпу зводиться до одного: Україна «програє» і тому «вигадала» План перемоги, за допомогою якого сподівається «насамкінець витягнути гроші зі США» та «запропонувати колективному Заходу вплутатися у відкрите протистояння з Росією».

Скриншот – smotrim.ru

Будь-які ініціативи України щодо досягнення сталого миру завжди зазнають безпідставної критики з боку російського режиму – адже прагнення до закінчення війни на умовах України не вписується в неодноразово спростований кремлівський наратив про «кровожерних українців». Саме тому російський агітпроп із таким завзяттям намагається очорнити українські ініціативи та звести нанівець дипломатичні зусилля України для закінчення війни, розв’язаної російськими окупантами. 

Президент Зеленський 22 вересня 2024 року розпочав свій візит до США , де провів низку зустрічей із лідерами країн G7, європейських держав-партнерів, лідерами країн Глобального Півдня, представниками міжнародних організацій. Також Зеленський запланував дві зустрічі з президентом США для ознайомлення з Планом перемоги. Український План презентують також у Конгресі двом партіям, обом кандидатам у президенти США, а також усім партнерам України.

27 вересня 2024 року Зеленський презентував свій план очільникові Білого дому Джозефу Байдену. Президенти на зустрічі обговорили дипломатичні, економічні й військові аспекти українського Плану перемоги та доручили своїм командам розпочати інтенсивні консультації щодо наступних кроків. Президент США зазначив, що вже 12 жовтня 2024 року на зустрічі Контактної групи з питань оборони України в Німеччині розгляне прогрес у реалізації представленого йому українського плану. Також президент Байден повідомив про своє рішення збільшити допомогу США в галузі безпеки для України.

Україна поки що не розкрила деталі Плану перемоги, однак, за словами президента Зеленського, він охоплює різні аспекти посилення позицій України задля досягнення справедливого миру: економічний, дипломатичний і військовий. Йдеться про конкретні обсяги військової допомоги, про дипломатичні й політичні кроки та про відсутність будь-яких поступок перед Росією з акцентом на повазі до міжнародного права. Україна сподівається на швидке втілення Плану спільно з партнерами: «План розрахований на рішення, які мають відбутися вже з жовтня до грудня», – сказав Зеленський.

У листопаді 2022 року під час Саміту лідерів країн G20 Зеленський презентував українську Формулу миру, що складається із 10 пунктів. Україна наполягає на 10 пунктах для встановлення справедливого миру: радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України, виведення окупаційних військ з території України та припинення бойових дій, компенсація за збитки і створення трибуналу, захист та відновлення екології, недопущення повторного вторгнення та ескалації, фіксація закінчення війни. Міжнародні партнери підтримали українську Формулу миру. 

Україна, як і інші країни-союзники, з 2014 року багато разів закликала Росію, що розв’язала війну, до переговорів щодо відновлення миру. Журналісти StopFake зробили вичерпний аналіз українсько-російських мирних ініціатив, який можна прочитати у матеріалі «Фейк: Україна «розв’язала війну» та «відмовилася» вести будь-які переговори з Росією».

Джерело