На Світовому конгресі Організації міст всесвітньої спадщини Ганна Старостенко закликала до міжнародної підтримки у збереженні культурної спадщини Києва під час війни

Заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко виступила на Світовому конгресі Організації міст всесвітньої спадщини, що відбувся сьогодні, із закликом до міжнародної спільноти об’єднати зусилля для захисту та збереження культурної спадщини Києва й України в умовах війни. Вона розповіла, що на конгресі було прийнято План дій на 2025–2026 роки, в якому особливе місце передбачено підтримці Києву.

«Захист української культурної спадщини – це не лише завдання України, а й спільна відповідальність усього світу. Адже руйнування наших пам’яток – це втрата для світової культурної спадщини», – підкреслила Ганна Старостенко.

У своїй доповіді вона наголосила на величезних викликах, із якими зіштовхнулося місто через російську агресію, та необхідності невідкладних дій для збереження пам’яток культурної спадщини, музеїв та інших закладів культури, що зазнають значних пошкоджень від обстрілів та авіаударів.

«Війна завдала непоправних втрат Україні та нашій культурній спадщині зокрема, і її подальше руйнування ми повинні зупинити спільними зусиллями», – зазначила Ганна Старостенко.

Вона закликала міжнародну спільноту до надання системної підтримки Україні у захисті її культурної спадщини: зокрема, заступниця голови КМДА акцентувала на необхідності цифрового збереження спадщини, зокрема 3D-скануванні, фотографуванні високої роздільної здатності та детальній документації об’єктів культурної спадщини.

Окремо Ганна Старостенко наголосила на важливості невідкладного проведення протиаварійних та консерваційних робіт на пошкоджених об’єктах культурної спадщини вже зараз, та планування їх майбутньої реставрації. Вона зауважила, що після закінчення війни перед Україною стоятиме величезне завдання відновлення культурної спадщини, і для цього необхідна міжнародна співпраця у підготовці фахівців, забезпеченні найкращими технологіями та обміні досвідом.

Заступниця голови КМДА також підкреслила важливість культурної спадщини для підкреслення нашої національної ідентичності, особливо під час війни. За її словами, збереження історичних місць та культурної спадщини є важливим для ствердження національної свідомості та післявоєнного відродження країни.

Ганна Старостенко завершила свій виступ закликом до посилення міжнародної культурної дипломатії та привернення уваги світової спільноти до загроз, які постають перед культурною спадщиною України.

Джерело