Невідкладне медичне втручання після укусу тварини допомагає запобігти сказу

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку близько 60 000 людей помирає від сказу. Втім, невідкладне медичне втручання після укусу тварини допомагає запобігти сказу. Про це сьогодні йшлося під час пресбрифінгу, присвяченого Всесвітньому дню боротьби зі сказом. 

«За останні роки серед мешканців столиці не було зареєстровано жодного випадку сказу. Але щороку до лікарень звертаються люди, які постраждали від укусів домашніх або безпритульних тварин. Серед них, на жаль, є діти. Лише цього року зафіксовано 2 650 таких випадків», – зазначив головний державний санітарний лікар міста Києва Сергій Чумак. 

За його словами, сказу можна уникнути, якщо після укусу людина вчасно отримає необхідну медичну допомогу. В разі ймовірного або наявного інфікування призначають курс антирабічних щеплень, які запобігають виникненню захворювання у 96–99% випадків. За медичною допомогою після укусів тварин у Києві можна звернутись до лікарень, які забезпечені як вакцинами, так і сиворотками від сказу. 

«На жаль, ситуація з цією небезпечною інфекційною хворобою в Україні погіршилась через збільшення популяції диких тварин та інфікування, зокрема, лисиць. Порівняно з 2022 роком кількість захворілих на сказ тварин у країні збільшилась удвічі. У Києві ситуація більш благополучна. Єдина порада для всіх власників тварин – вакцинувати їх. У місті наразі є достатня кількість вакцини – 20 тисяч доз. Фукціонує більше 9 ветеринарних клінік, які безкоштовно проводять вакцинальні заходи», – повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан. 

За порадами лікарки-інфекціоністки Тетяни Єгорової, укушені рани, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити мильним розчином і великою кількістю проточної води, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну пов’язку та негайно звернутись до лікаря. Не слід зупиняти кровотечу. Одяг, в якому людина була під час укусу, треба обробити гарячою праскою (за необхідності подальшого використання). 

Довідково. 

Сказ – особливо небезпечне смертельне вірусне інфекційне захворювання, яке протікає з ураженням центральної нервової системи і неминуче закінчується смертю. Зараження людини відбувається при укусах, подряпинах і попаданні слини хворої тварини на шкіру та слизові оболонки.

Для профілактики сказу необхідно дотримуватися правил утримання тварин, регулярно їх вакцинувати, уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами. Для планової профілактики сказу вакцинують домашніх собак і котів. Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві та його структурні підрозділи проводять безкоштовні щеплення тварин проти сказу. Також щеплення можна зробити у кожному закладі ветеринарної медицини. 

Контроль за чисельністю та проведенням щеплень проти сказу безпритульних тварин в м. Києві здійснює КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини».

Також, щоб уникнути поширення сказу серед диких тварин, проводять пероральну імунізацію лисиць шляхом розкладання приманок із вакциною в лісах, на полях та інших місцях. Так, у 2024 році провели весняну кампанію з імунізації на площі більше 300 кв. км. Осіннє розкладання вакцин на тій же площі проведуть у жовтні.

Джерело