​​29 вересня 1941 року був проведений перший масовий розстріл єврейського населення у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві

​​29 вересня 1941 року був проведений перший масовий розстріл єврейського населення у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві.

83 роки тому десятки тисяч євреїв пройшли «дорогою смерті».

За хвилину вбивали по 40-45 осіб. Людей виводили до краю яру, на протилежному боці якого на спеціально обладнаній дерев'яній платформі сидів кулеметник. Тіла розстріляних скочувалися на дно яру. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами тіл, зверху їх присипали землею.

Наймолодшій жертві було 3 дні, тоді як найстаршій – 103 роки.

29 вересня нацисти до 18:00 розстріляли близько 22 тисяч людей.

Інших загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Табірній (сучасна Дорогожицька) і вбили наступного дня. За 29-30 вересня загинула 33 771 особа. Потім німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла, і змусили військовополонених вирівняти дно яру.

Розпачливе ридання, благання про допомогу, прокляття катам і молитви заглушувалися веселими мелодіями вальсів з гучномовців і гуркотом літака, який безперервно літав над яром.

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941-1943 роках.

Це – застереження про небезпеку від ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною або іншими ознаками.

​​29 вересня 1941 року був проведений перший масовий розстріл єврейського населення у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві

Джерело