Фейк: Внаслідок російського удару по аеродрому в Старокостянтинові «загинув американський військовослужбовець», – соцмережі

Публікація «дружини американського льотчика» у соцмережі Facebook є фейковою, як і сторінка самої жінки. Результати пошуку у Facebook, інших соцмережах, а також у Google не видають жодного подібного повідомлення або аккаунту. Крім того, пост було відредаговано, а текст накладено на відповідне тло у фоторедакторі. Більше того, на військово-повітряній базі «Алтус» у США, де нібито служив загиблий льотчик, не дислокуються винищувачі F-16, вона призначена для базування транспортних літаків і заправників.

У  соціальних мережах і на російських сайтах поширюють інформацію про те, що в результаті російського удару по військовому аеродрому в Старокостянтинові (Хмельницька область) 26 вересня 2024 року «загинув кадровий військовослужбовець ВПС США». Про це нібито стало відомо з поста дружини загиблого американського військового в соцмережах. Скриншот відповідної публікації, розміщений користувачем з ніком Melanie Malwin-Parker у соцмережі Facebook, російські сайти використовують як доказ у своїх повідомленнях. «А це означає, що серйозних озброєнь, а тим більше бомбардувальників, ніхто Україні більше не дасть», – підсумовують у пабліках.

Скриншот – facebook.com

Насправді скриншот публікації нібито від імені дружини американського військового є фейковим. У соцмережі Meta немає ні такого повідомлення, ні навіть зареєстрованого користувача під ніком Melanie Malwin-Parker.

Більш того, при аналізі скриншоту помітно неозброєним поглядом, що текст публікації та нік користувача з позначенням геолокації були додані на оригінальне зображення, оскільки вони відрізняються від основного фону повідомлення. Сам текст повідомлення також викликає безліч запитань: він написаний неорганічно як для «вдови американського військового», ніби копіюючи наративи російської пропаганди. Уявна «вдова» нарікає на те, що її чоловік погодився брати участь у «програмі іноземних інструкторів в Україні», точно знає, що на аеродромі в Старокостянтинові (вона навіть граматично правильно пише непросту і маловідому для іноземців назву цього населеного пункту) було уражено п’ять літаків F-16, і не забуває про це згадати.

Скриншот – доданий текст

«Стівен помер через всю цю нісенітницю з програмою іноземних інструкторів. Я не знаю, чому він погодився. І я не розумію, як вони збираються повертати мого чоловіка з цього проклятого Старокостянтинова», – нібито написала вдова американського льотчика. Згадування всіх цих деталей є сумнівним для жінки, яка щойно дізналася про загибель свого чоловіка. Самі ж російські ЗМІ зазначають, що внаслідок удару було знищено не п’ять, а чотири літаки. Крім того, пошук у Google жінки з ім’ям Melanie Malwin-Parker, а також її чоловіка Steven Malwin-Parker або Steven Parker не дає ніяких результатів, окрім фейкових публікацій у соцмережах.

Геолокація в посту жінки вказує на  Altus Air Force Base, американську військово-повітряну базу «Алтус», розташовану в штаті Оклахома. На офіційному сайті бази  сказано, що військовослужбовці працюють на трьох типах літаків: військово-транспортному C-17 Globemaster III та на літаках-заправниках KC-135 Stratotanker і KC-46 Pegasus. Таким чином, бортів F-16 – модель, яка була передана Україні союзниками – в авіапарку бази «Алтус» немає. Тому малоймовірно, що її військовослужбовця було направлено в Україну саме для технічного обслуговування F-16. Сайт із перевірки фактів The Insider також опублікував викриття цього фейку.

StopFake продовжує спростовувати подібні фейки про «інструкторів НАТО» чи про іноземний контингент в Україні в матеріалах «Маніпуляція: Україна вербує психічно нестабільних іноземців – The Washington Post», «Фотофейк: Генерал армії США Ерік Олсон здався в полон на «Азовсталі»», «Фейк: Інструктори НАТО навчать працівників ТЦК ізраїльській системі рукопашного бою».

Джерело