Марина Хонда: У 2024 році «Київ Мілітарі Хаб» опрацював понад 20 тисяч звернень від військових та їхніх родин

«Київ Мілітарі Хаб» продовжує надавати підтримку військовим, ветеранам та членам їхніх родин за принципом «єдиного вікна». Так, з початку 2024 року «Київ мілітарі хаб» уже опрацював 20 310 звернень з різними проблематиками. Про це розповіла заступниця голови КМДА з питань ветеранської політики Марина Хонда під час Другого Київського форуму ветеранів.

Загалом допомога військовим, ветеранам та їхнім родинам здійснюється в межах Міської цільової програми «Підтримка киян-Захисників та Захисниць України» на 2023–2025 роки».

«Столиця розвиває багатогалузеву систему допомоги ветеранам та їхнім родинам, яка охоплює соціальну, медичну, освітню, культурну та спортивну сфери. Роль «Київ Мілітарі Хабу» – спростити доступ військовим, ветеранам та їхнім родинам до всіх послуг, надаючи підтримку та допомогу за принципом «єдиного» вікна. Так, цьогоріч кількість звернень до хабу зросла з 7 068 у 2022 році до понад 20 тисяч. Такий приріст демонструє потребу в послугах хабу і його важливість для ветеранів та їхніх родин», – зауважила Марина Хонда.

Вона зазначила, що серед проблемних питань, з якими звертаються до міських служб, 61% стосуються зміцнення здоров’я після активних бойових дій, 43% – придбання житла і 19% – фінансової підтримки. Утім найбільш проблематичними лишаються питання, що пов’язані з оформленням документів чи отриманням статусу учасника бойових дій – ті, що залежать не від міста, а безпосередньо від військових частин чи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Ідея «Київ Мілітарі Хабу» – допомагати і супроводжувати людину, якщо є потреба в оформленні таких документів.

Вона розповіла, що в столиці з травня 2024 року в бета-версії працює сервіс «Електронний кабінет Захисника», через який військові та ветерани можуть подавати онлайн-заявки на отримання різних послуг. Із цього часу на Порталі для Захисників і Захисниць вже зареєструвалися 3 350 користувачів та надійшло 553 заявки, більшість з яких стосувалися реабілітаційних послуг, отримання матеріальної допомоги та оздоровлення дітей.

«Київ Мілітарі Хаб» надає психологічну підтримку через мобільні бригади екстреного втручання, які допомагають родинам ветеранів у кризових ситуаціях. Також ветерани можуть отримати юридичні консультації, пройти курси перекваліфікації та скористатися програмами спортивної реабілітації. У 2024 році 350 ветеранів уже займалися у тренажерних залах, 125 – плаванням, а 430 – брали участь у турнірах з мініфутболу.

Крім того, Марина Хонда зазначила, що Київ першим в Україні запустив програму реабілітації ветеранів та членів їхніх родин через екскурсії. У 2024 році понад 1500 ветеранів та їхні сім’ї зможуть взяти участь у реабілітаційних екскурсіях до Львова, Ужгорода, Чернівців та інших. Уже організовано кілька турів, у яких взяли участь 300 осіб.

«Київ і надалі працюватиме над тим, щоб кожен ветеран мав змогу адаптуватися до мирного життя, отримати якісні послуги та підтримку на рівні міста. Наша мета – створити умови, за яких ветерани зможуть якомога швидше інтегруватися в суспільство та знову стати його активними учасниками», – підкреслила Марина Хонда.

Джерело