Митрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї

Митрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї

У неділю, 29 вересня, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин звершив душпастирський візит у парафію Благовіщення Пречистої Діви Марії, що у м. Коломия, Коломийської Єпархії УГКЦ. Цьогоріч даній святині виповнилося 315 років (1709-2024 рр.).

Такі відвідини Владика Володимир здійснив на запрошення Єпарха Коломийського Владики Василія Івасюка з нагоди закінчення святкування ювілейного року, присвяченого 315-й річниці реконструкції храму Благовіщення Пречистої Діви Марії та пʼятій річниці внесення до святині образу Богородиці, що розв’язує вузли.

Згідно з традицією, Архієрея на подвір’ї святині урочисто зустріла молодь, а відтак — духовенство на чолі зі настоятелем храму о. д-р Андрієм Танасійчуком, який запросив Митрополита Володимира очолити святкові моління.

Під час Божественної Літургії, Архієрею співслужили отець-настоятель Андрій, протопресвітер Коломийський о. Володимир Білослудцев, парох парафії Собору Архистратига Михаїла о. Петро Чебурак, та парох парафії святого Йосафата о. Володимир Касьян.

Роздумуючи над Євангельським уривком, який у 14-ту неділю по Зісланні Святого Духа розповідав про Бенкет, а головним Господарем на ньому був Ісус Христос, Архієрей промовив, що тим Бенкетом для кожного з нас є Свята Літургія: «На цей Бенкет Ісус Христос, устами своїх священників, запрошує нас щонеділі і свята до святого храму. Та, на жаль, багато християн кожного разу знаходять різні причини й відмовляються, тим самим не беруть участі у богослужіннях. Коли послухати їх, то кожна людина має свої оправдання, які дуже часто в очах Божих не мають ніякого значення».

За словами проповідника, є гості, які приходять на Бенкет без весільного одягу, без освячуючої ласки Божої. Опісля цього Владика Володимир продовжив, що такого не можна робити, бо Господь навчає кожного з нас: «Хто їсть Моє тіло й п’є Мою кров, той живе життям вічним, і Я воскрешу його в останній день».

«Стараймося завжди перебувати в освячуючій ласці Божій, бо кожна важка провина, кожне переступання Божої заповіді забруднює цю небесну одежу, а душа стає сплямованою в очах Божих», — закликає Митрополит Володимир.

Насамкінець своєї проповіді Архієрей привітав присутніх у храмі із 315-літнім ювілеєм від моменту реконструкції святині, який відзначали вірні впродовж року. Проповідник також закликав щодня бути вдячним та молитися за всіх починальників, жертводавців й будівельників, яким Бог у своїй батьківській мудрості доручив колись зведення цього храму.

Опісля спільного моління Владика Володимир, дякуючи за багатолітню працю на благо Церкви та цієї святині, вручив подячну грамоту від Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука для подружжя Довганюків.

Митрополичою подячною грамотою за жертовне служіння Богові та людям був також нагороджений о. д-р Андрій Танасійчук, парох храму.

Завершилися урочистості виконанням духовного гімну України «Боже Великий, Єдиний», а відтак Митрополит Володимир уділив всім присутнім у храмі архієрейське благословення.

Що цікаво, впродовж всього року, починаючи від Благовіщення й закінчуючи празником Покрови Пресвятої Богородиці, у храмі відбувалися урочисті моління, які були присвячені відзначенню величного ювілею багатолітньої святині.

Митрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у КоломиїМитрополит Володимир відвідав 315-річний храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело