Новий осередок Спілки української молоді у місті Орландо, США

20 вересня Спілка української молоді (СУМ) в Америці поповнилася новим – 58-м відділом юнацтва СУМ “Івано-Франківськ”, який створили в місті Орландо, штат Флорида.

Про це повідомила Українська католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці в Орландо (St Mary Protectress Ukrainian Catholic Church in Orlando).

Нагадаємо, що раніше СУМ повідомила про відкриття двох нових відділень у США – осередку ім. Святого Володимира Великого в місті Стемфорд (штат Коннектикут) та осередку ім. Героїв Революції Гідності у Баунд-Бруку (штат Нью-Джерсі).

Спілка Української Молоді (СУМ) — це громадська організація, яка об’єднує українську молодь на добровільних засадах та виховує свідомих громадян, відданих українців, що формують світогляд на національно-християнських традиціях та ідеалах, виплеканих українською нацією протягом століть.

СУМ була заснована Миколою Павлушковим 1925 року. До її лав належали Юрій Бобир, Борис та Василь Матушевські, Володимир Юркевич, Данило Кикоть, Олена Буртан та інші. Відновила свою діяльність після Другої світової війни на еміграції.

Після Другої світової війни в Європі опинилися тисячі українців-біженців, які відмовились за радянського режиму повертатись на Батьківщину. За статистичними даними в січні 1946 у частині Німеччини, яка була окупована Союзними військами, перебувало 102 тисячі українців. Серед них 44,1 %  – молодь у віці від 10 до 29 років.

За ініціативою групи старших активістів, 6 липня 1946 року в Мюнхені відбулася зустріч організаторів СУМ, які хотіли відновити Сумівські ідеали в діаспорі. В результаті активної роботи до кінця липня вже створили 7 відділів організації, які нараховували близько 200 активних членів. Для того, щоб створити статут організації, а також напрацювати усі організаційні закони та сформувати центральні органи, було створено Центральне Бюро організації.

У 1947 році відбувся Перший Конгрес Спілки української молоді, який затвердив Статут та Програму СУМ, проєкт прапора і емблеми, затвердив керівні принципи для подальшого розвитку організації. З цього часу почали швидко формуватися місцеві осередки і культурницькі групи.

В 1996 році СУМ України прийнято до світової структури Спілки Української Молоді як повноправного члена. Поряд з цим, в Україні Спілка виступає активним учасником молодіжного руху в рамках Українського Національного Комітету молодіжних організацій. Важливою була роль СУМ під час Світового конгресу Українських молодіжних організацій (Київ, 1998) та З’їзду Християнської молоді України (Київ, 1999).

 

 

  

Джерело