Валентин Мондриївський: Київ забезпечує можливості для перекваліфікації та якісної освіти ветеранів

Київ пропонує індивідуальні освітні програми і траєкторії навчання ветеранів і ветеранок, враховуючи їхні бажання, потреби та психофізичні можливості. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, який виступив на Другому Київському форумі ветеранів.

«Належна освіта, перепідготовка і підвищення кваліфікації є ключовими для адаптації учасників бойових дій до цивільного життя. На базі муніципальних закладів професійно-технічної освіти та Київського столичного університету імені Бориса Грінченка вже створені можливості для відповідної перекваліфікації наших Захисників і Захисниць», – зазначив Валентин Мондриївський.

Він розповів, що у 2024 році для ветеранів і ветеранок передбачена можливість навчання за різними видами підготовки за ваучерами. На державному рівні визначено десять базових професій для перекваліфікації, серед яких – токар, автослюсар, кухар, маляр, кравець тощо. Детальніше про освітні можливості можна прочитати на «Порталі Захисників і Захисниць»: https://defender.kyivcity.gov.ua/.

Київський столичний університет імені Бориса Грінченка вже прийняв на навчання 8 учасників бойових дій. Серед пільгових умов для ветеранів також: вступ на місця регіонального замовлення (10% від обсягу замовлення), переведення на вакантні місця регіонального замовлення (за наявності місць), часткове покриття вартості навчання ваучером від Держслужби зайнятості (до 30 280 грн), можливість отримання направлення на навчання від органів соцзахисту за місцем проживання (15 мінімальних прожиткових мінімумів, у 2024 році це до 43 800 грн), безоплатне проживання в гуртожитку (за необхідності).

«Ми також багато уваги приділяємо архітектурній доступності освітніх закладів для людей з інвалідністю, де при проведенні ремонтних робіт враховують державні будівельні норми інклюзивності споруд. Університет Грінченка є прикладом, де за допомогою пандусів і ліфтів створено всі умови для безперешкодного доступу як до самої будівлі, так і для переміщення всередині будівлі. Окрім цього, шляхи руху оснащені засобами орієнтування та інформування і є спеціально облаштовані кімнати загального користування», – наголосив Валентин Мондриївський. 

Завдяки підтримці міської влади, ветерани Києва мають доступ до сучасної системи освіти, що дозволяє їм успішно адаптуватися до нових реалій та здобувати необхідні знання і навички для побудови нової кар’єри після завершення військової служби.

Джерело