«Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького»

«Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького»

27 вересня 2024 р. у храмі Різдва св. Івана Хрестителя Дублянського деканату Сокальсько – Жовківської єпархії відбулася пізнавально-формаційна зустріч прадставників Екобюро УГКЦ о. Юрія Годіся, голови екологічної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, та о. Сергія Довби, голови екологічної комісії Львівської архієпархії УГКЦ із священниками даного деканату.

Сумна звістка про перехід до вічності о. Володимира Грицайка (священника дублянського деканату), внесла свої корективи у попередньо заплановану зустріч, тому на початку усі спільно помолилися заупокійну Божественну Літургію, та панахиду за душу новопредставленого.

Опісля розпочали планову робочу зустріч з молитви до Бога Творця, та привітального слова декана Дублянського о. Ярослава Безкоровайного, який представив священникам гостей і запросив їх до слова.

Насамперед, о. Юрій Годісь розповів про ціль і мету зустрічі і запросив священників до активної спільної праці. В першу чергу присутнім була представлена нова казка від Екобюро «Світлячок і Вітрячок», а також усі попередні видання, якими священники могли поповнити свої бібліотеки безпосередньо придбавши їх після зустрічі. Також отець-еколог запросив співбратів бути відкритими на екомісії у своїх парафіях, пригадав їм про їхнього деканального екореферента о. Михайла Морозовського, який плекає любов до природи і Богом сотвореного світу у Дублянському деканаті. Кожен із присутніх мав змогу взяти листівки проти підпалів, щоб вчергове нагадати вірним про загальнонаціональну трагедію українського народу, байдужості і безвідповідального ставлення до природи, через спалювання хмизу, сухостою, листя…

«Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького»

Опісля о. Юрій запросив до слова о. Сергія Довбу, який у першу чергу презентував новий еко-календар і, опираючись на нього, провів цікаву пізнавальну доповідь: «Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького».

Багато корисної інформації почерпнули отці від лектора, зокрема про: заповідники, які створював Праведний Митрополит, про те, що брат Митрополита – Клементій Шептицький був співавтором закону про ліси. А від місцевих священників гість зі Львова дізнався про строгі правила, які були у той час і що без дозволу від Митрополита навіть було заборонено збирати суниці і гриби у лісах простим людям.

Цікава історії про Лужки – монаший скит в органах, також про те, як митрополит любив сповідати на природі під столітніми деревами, його прохання під час йорданських відвідин благословляти не тільки будинок, але і усю господарку, про молодят, які садили спільне дерево у день свого шлюбу, про форельне господарство, яке щороку у гірські річки випускало близько 100 тисяч малька форелі, про пасіку, вузькоколійку, яка дозволила скоротити втрати лісу під час сплавляння річками, про контроль за вирубкою лісів, та ще багато цікавого, нового і пізнавального. Окрім цього священники взяли до уваги, як самі й надалі мають змінювати стереотипи про ставлення до навколишнього світу, крізь призму любові до природи і Творця.

«Відповідальність за створіння в часі війни у світлі вчення і життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького»

На завершення о. Юрій Годісь подарував екоказку «Світлячок і Вітрячок» адміністратору храму Різдва св. Івана Хрестителя о. Дмитру Цюпці, та о. декану Ярославу Безкоровайному, подякувавши за гостинний прийом, та спільною молитвою подякували Господу за благословенний день, а українським захисникам – за можливість навчатися, творити і допомагати один одному на благо для природи і нашої Неньки України.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело