Віталій Кличко: У столиці відбувся Другий Київський форум ветеранів

Мер Києва Віталій Кличко напередодні Дня Захисників та Захисниць України відкрив Другий Київський форум ветеранів, який відбувся у столичній мерії. На заході говорили, зокрема, про допомогу, яку громада столиці надає бійцям на фронті, та про підтримку, реабілітацію, інтеграцію військових у мирне життя. Також Віталій Кличко нагородив медалями «Честь. Слава. Держава» киян-Захисників України та членів родин загиблих воїнів.

«Уже понад 10 років Україна протистоїть російській агресії. Останніх майже три роки триває особливо драматичний період нашої боротьби – повномасштабна варварська війна, з якою вдерлася на нашу землю росія. Я вдячний кожному з вас за те, що захищали і захищаєте нашу країну. За можливість нам зараз тут, у Києві, зібратися та поспілкуватися. Столиця, як може, продовжує підтримувати і допомагати українським Героям», – зазначив Віталій Кличко.

Він нагадав, що тільки цього року Київ виділив із міського бюджету Захисникам України вже 8,6 млрд грн. Наприклад, під час останньої сесії Київради – додатково ще 600 млн. Минулого року – 7,5 млрд. Мер Києва наголосив, що столиця постійно шукає можливості, щоб збільшувати допомогу військовим і соціальну підтримку киян-ветеранів – і за рахунок бюджетних, і за рахунок небюджетних коштів. І залучаючи допомогу іноземних партнерів столиці.

«Від початку цього року від громади Києва ми передали на фронт понад 8 000 БпЛА різних типів – Mavic, Mavic 3T, fpv-дронів. Передаємо системи РЕБ, автівки, інше необхідне спорядження. Тільки у вересні на передову до бійців вже вирушили або невдовзі передамо близько 1700 дронів Mavic різних типів. Я часто особисто відвожу допомогу на фронт, щоб знати найкритичніші потреби, аби поспілкуватися та підтримати бійців. До нас звертаються командири, звертаються бійці. І ми намагаємося реагувати на кожне звернення та допомагати чим можемо», – сказав Віталій Кличко.

Також місто виплачує одноразову допомогу в розмірі 30 тисяч гривень киянам, які мобілізувалися до Збройних Сил України з грудня 2023 року.

«Розширює Київ і програми з допомоги ветеранам, нашим Героям, які повернулися з фронту. Ми крок за кроком створюємо в місті систему, завдяки якій вони отримують багато можливостей для реабілітації, психологічної підтримки, адаптації до цивільного життя, працевлаштування. Київ виділяє кошти на більшу ефективність медичної сфери в наданні реабілітаційних послуг для ветеранів. Так, протягом тільки 2023 року реабілітацію в Медичному центрі реабілітації та паліативної допомоги міста пройшли 2 400 військових. Сьогодні в центрі тривають ремонтні роботи на кількох поверхах, щоб значно збільшити його пропускну спроможність. Залучаємо і допомогу іноземних партнерів Києва. Зокрема, для допомоги нашим ветеранам. Наприклад, у берлінській клініці Seeger понад 40 українських Захисників цього року отримали найсучасніші протези та пройшли курс реабілітації. Також у межах програми там навчалися в майстернях київські техніки-протезисти. Восени цього року, вже незабаром, вони працюватимуть у Берлінсько-Київському центрі протезування, який ми відкриємо в столиці України на базі однієї з комунальних лікарень. Про допомогу в створенні такого центру ми домовилися з мером Берліна – міста-побратима Києва, та німецькими меценатами», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва зазначив, що столиця підтримує й адаптивні види спорту через спортивні організації. Розбудовує систему психологічної реабілітації ветеранів і ветеранок, залучає до неї іноземні громадські організації.

Київ виділяє кошти на соціальні виплати. На придбання квартир учасникам бойових дій, сім’ям загиблих Героїв. Загалом цього року місто надало учасникам бойових дій та родинам загиблих 121 сертифікат на нове житло. А також 88 квартир столиця оплатила на умовах співфінансування 50/50.

Віталій Кличко також підкреслив, що Київ посилює міжнародну співпрацю задля політичної, економічної підтримки України.

«Нещодавно відвідали з Володимиром у Берліні захід Bild 100, на який німецьке видання й видавництво Axel Springer щорічно збирає найвпливовіших людей – політиків, представників бізнесу, громадського сектору, культури. У неформальній розмові з Олафом Шольцем ми з братом підкреслили, що незмінна підтримка Німеччини вкрай важлива для України. Допомога, зокрема, далекобійною зброєю, сьогодні критично необхідна! А будь-які поступки путіну не зупинять його в подальших загарбницьких прагненнях. Уже не тільки щодо України. І це наші партнери повинні чітко розуміти. Не менш важливе й запровадження більш суворого режиму санкцій, ліквідація лазівок, які в ньому знаходить росія», – наголосив Віталій Кличко.

На Другому Київському форумі ветеранів мер столиці нагородив медалями «Честь. Слава. Держава» 25 киян-Захисників України та 18 нагород, присвоєних посмертно, передав членам родин загиблих воїнів.

Джерело