Розширений перелік професій та спеціальностей, за якими видається ваучер

Розширений перелік професій та спеціальностей, за якими видається ваучер

Ще плюс 31 найменування. Саме на стільки розширився перелік професій та спеціальностей, які можна освоїти завдяки ваучеру. Такі зміни внесені у вересні п. р. і затверджені наказом Міністерства економіки України. Загалом сьогодні вишкіл за ваучером проводиться за 155 професіями та спеціальностями, що актуальні на ринку праці (повний перелік – http://surl.li/yhmyng).

У вересні список доповнений професіями, необхідними для відновлення житлового фонду та енергетичних об’єктів (майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики, слюсар-електромонтажник, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електромеханіка), машиніст крана (кранівник), слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин і тракторів, в’язальник схемних джгутів, кабелів та шнурів, моторист цементувального агрегату, вогнетривник). Для ліквідації наслідків ворожої агресії включені такі спеціальності як відновлювані джерела енергії та гідроенергетика, галузеве машинобудування, електронні комунікації та радіотехніка, матеріалознавство, металургія тощо. Окрім того, за ваучером можна здобути фах пожежний-рятувальник, оператор дистанційно керованих апаратів, а також спеціальності: авіаційна та ракетно-космічна техніка, авіоніка, прикладна механіка, прикладна фізика та наноматеріали, пожежна безпека тощо.

Як повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, за 9 місяців цього року ваучери отримали 1402 жителі області, у тому числі 1005 осіб віком «45+», 150 вимушених переселенців, 142 особи зі інвалідністю, 103 учасники бойових дій та 2 особи, звільнені з військової служби у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я. Здебільшого вони підвищували компетенцію за такими спеціальностями як психологія, дошкільна освіта, медсестринство, цивільна безпека, соціальна робота, або вчилися на водіїв автотранспортних засобів, екстрених медичних техніків, водіїв навантажувача, операторів котельні, кухарів, трактористів-машиністів сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва.

Нагадаємо, що вартість ваучера не може перевищувати 30280 гривень (десять прожиткових мінімумів для працездатних осіб). Якщо навчання дорожче, то роботодавець або особа доплачує різницю самостійно. Щоб отримати ваучер, необхідно обрати спеціальність, професію та освітню установу відповідно до встановлених переліків, подати заявку онлайн на сайті Державної служби зайнятості (http://surl.li/qhmqjo) або звернутися до будь-якого центру зайнятості (https://bit.ly/40jWW59) із документами. Деталі програми –https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery.

Львівський обласний центр зайнятості

Джерело