Віталій Кличко в День Захисників та Захисниць України відкрив у столиці меморіал «Небесний дозор» – на знак пам’яті загиблих Героїв-прикордонників

Мер Києва Віталій Кличко в День Захисників та Захисниць України разом з головою Державної прикордонної служби України Сергієм Дейнекою відкрили в Дарницькому районі столиці, в новоствореному сквері Героїв-прикордонників, меморіальну скульптуру «Небесний дозор». На знак шани та пам’яті загиблих Героїв 10-го мобільного прикордонного загону «Дозор». Меморіал і сквер створили за підтримки меценатів.

«Сьогодні ми вшановуємо памʼять наших Героїв, які віддали життя за наше майбутнє й майбутнє наших дітей. Та дякуємо воїнам, які бʼються за кожен сантиметр української землі та які закривають небо над нами від повітряних загроз. Уже 11-й рік відважні Захисники та Захисниці України протистоять російському злу й агресії. Українці б’ються за свою вільну та незалежну державу. Ми не здамося, як би складно не було. Справжня сила – тільки в єднанні нації, її зосередженості на головній меті», – зазначив Віталій Кличко.

Він нагадав, що столиця постійно допомагає бійцям на фронті. Тільки цього року Київ виділив Захисникам із міського бюджету вже 8,6 млрд грн. Від початку року від громади столиці передали на фронт понад 8 000 БпЛА різних типів. Передає Київ і системи РЕБ, автівки та інше необхідне спорядження. Тільки у вересні на передову до бійців вирушили близько 1 700 дронів Mavic різних типів. Також передають оснащення, придбане й не за бюджетні кошти.

«Допомагаємо і Державній прикордонній службі України. Минулого року під час Саміту в Німеччині я домовився з гендиректором компанії Quantum Systems про передачу Києву 100 картографічних дронів Quantum Systems типу «Trinity». У березні Quantum Systems підписала офіційну угоду з німецьким благодійним фондом, через який передала дрони Києву. А столиця – Державній прикордонній службі України. Прикордонники використовують обладнання для організації контролю кордонів України та реакції на різні виклики та для обстеження і картографування інфраструктури. Влітку 2022 року Державній прикордонній службі столиця передала 35 мікроавтобусів Volkswagen T5, які залучили й отримали від наших партнерів. Передавали і бронежилети, інше необхідне оснащення. Київ і надалі робитиме все можливе для підтримки й допомоги військовим», – підкреслив Віталій Кличко.

Нагадаємо, нещодавно, в День пам’яті Захисників України, в Києві відкрили Меморіальні монументи загиблим киянам-Захисникам і Захисницям на двох міських кладовищах – Лісовому та Берковецькому. Вони встановлені біля алей почесних поховань українських воїнів.

Джерело