В ОВА провели засідання робочої групи з питань підтримки психічного здоров’я

В ОВА провели засідання робочої групи з питань підтримки психічного здоров’я

В облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи з питань підтримки психічного здоров’я, яка працює у складі координаційного центру підтримки цивільного населення при Івано-Франківській ОВА.

В онлайн-форматі заходу взяла участь заступник голови РДА Ярослава Гасяк.

«Надзвичайно важливо піклуватися не тільки про фізичне здоров’я, але і про душевне самопочуття. Базовою цінністю ментального здоров'я є добробут людини і те, наскільки вона почуває себе щасливою. Задля того, щоби кожен знайшов необхідну психологічну допомогу, реалізується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», – зазначила Людмила Сірко. – Ми працюємо над реалізацією важливих заходів щодо підтримки ментального здоров’я прикарпатців та об’єднуємо задля цього усі необхідні ресурси».

Під час наради йшлося про роботу Центру ментального здоров’я, який працює при Івано-Франківському національному медичному університеті. Зокрема, професійних психологів та психотерапевтів, які надають необхідну допомогу, підтримку для внутрішньо переміщених людей, військовослужбовців та ветеранів, а також їх родин, впровадження інноваційних методів роботи та проведення навчально-тренінгових занять.

У сучасних умовах, коли війна залишає слід на психічному здоров’ї багатьох людей, особливо важливо мати доступ до якісної психологічної допомоги.

Мовилося також про реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?» в сфері охорони здоров’я, навчання медичних працівників за програмою mhGAP, механізми охоплення максимальної кількості населення послугами ментального здоров’я, розробку соціальних паспортів територіальних громад, районів, які необхідні для реалізації обласного плану заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року та подальший розвиток мережі прикарпатських закладів охорони здоров’я, де надаються психосоціальні послуги.

Джерело