У Прокатедральному соборі відсвяткували храмове свято Покрова Пресвятої Богородиці

У Прокатедральному соборі відсвяткували храмове свято Покрова Пресвятої Богородиці

1 жовтня, у свято Покрова Пресвятої Богородиці, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Прокатедрального собору Пресвятої Богородиці, в м. Самбір. З нагоди храмового празника єпископ відслужив Архиєрейську Літургію у співслужінні о. Володимира Коркуни (адміністратора парафії) та священиків Самбірського деканату.

Під час проповіді владика пояснив значення свята Покрову Пресвятої Богородиці та її заступницьку роль для християн (див. повний текст проповіді). Це свято нагадує нам про постійну присутність і допомогу Божої Матері в житті Церкви та кожного вірного.

“Свято Покрову має глибоке історичне та духовне значення,” – зазначив проповідник, пояснюючи подію у Влахернському храмі. Владика підкреслив, що це свято символізує єдність небесної і земної Церкви.

Відтак проповідник розкрив глибший зміст події: “Покров Божої Матері є виявом Її любови до людського роду. Це Її заступництво, завдяки якому прощаються наші гріхи, лікуються наші болі й печалі. Завдяки Покрову наша слабка, немічна молитва скріплюється Її заступництвом і доноситься до Божого Престолу.” Єпископ наголосив, що це не одноразова подія, а щоденна реальність для християн.

Далі владика пояснив біблійне підґрунтя заступництва Богородиці. “Заступницька роль Пресвятої Богородиці закорінена у Святому Писанні. Ми бачимо Її участь у чуді на весіллі в Кані Галилейській. Наші взаємини з Богом зображені як велике весілля, свято любови. Історія спасіння — це зустріч Христа, Нареченого, із Церквою, Його Нареченою,” – сказав проповідник, вказуючи на участь Марії у служінні Христа.

Проповідник також зупинився на темі усиновлення вірних Богородицею: “Під хрестом Ісус дає нам найцінніший скарб – Свою Матір.” Єпископ пояснив, що слова “Ось матір твоя” (Ів. 19, 26), промовлені Ісусом до апостола Івана Богослова, стосуються кожного християнина. “Як було б добре, якби ми пішли звідси з переконанням і бажанням прийняти Марію до себе, як це зробив Іван Богослов. Щоб Вона була з нами завжди, особливо у хвилини страждань і терпінь. Це найцінніший скарб, який Ісус міг дати, і Він дає його нам. Ісус передає Свою Матір і водночас робить нас Її духовними дітьми”, – зазначив владика Ярослав.

Пояснюючи роль Богородиці як Заступниці, владика зазначив: “Завдяки Покрову наша слабка, немічна молитва скріплюється Її заступництвом і доноситься до Божого Престолу”. Проповідник наголосив на постійності цього заступництва, на яке вказують слова кондака свята Покрова: «Діва днесь предстоїть у церкві і з ликами святих невидимо за нас молиться Богу…».

На завершення проповідник підкреслив той факт, що Божа Матір ніколи не залишала Свій народ без захисту: “Протягом століть Церква переживала чимало труднощів і переслідувань. У такі важкі часи вірні завжди зверталися до Пресвятої Богородиці, шукаючи Її Покрову. Вона ніколи не залишала Свій народ без захисту”. Проповідник підкреслив, що постійна допомога Пресвятої Богородиці виразно засвідчена в численних чудах, об’явленнях і зціленнях, які вірні отримували через Неї.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

(Ів. 19, 26)

Джерело