Фактчек в регіонах: проєкт «Брехунець» поділився досягненнями та розповів про виклики

  • Автор допису:

Ольга Булковська – журналістка, фактчекерка, грантрейтерка мережі Район in ua – Національна мережа гіперлокальних медіа взяла участь у конференції «Фактчек у регіонах: виклики, труднощі та перспективи», де представила проєкт «Брехунець».

Подію організували VoxCheck спільно з Google News Initiative у місті Києві.

Під час панельної дискусії «Фактчек у локальних медіа: обмін досвідом та рішеннями»  спікерка розповіла про роботу проєкту «Брехунець». Звернула увагу на особливості написання фактчеків, як основного напрямку боротьби з дезіфнормацією, яким користуються в роботі 63 регіональні сайти мережі Rayon.in.ua.

«Поділилася досвідом роботи проєкту «Брехунець», який працює починаючи з 2021 року. Обговорили найвдаліші кейси проєкту. Важливо, що за час свого існування проєкт отримав чималу довіру та фідбек від читачів. Часто ми беремо в роботу те, про що нам повідомляє наша аудиторія. Наші читачі самі надсилають нам на перевірку інформацію, яка викликає у них сумніви в її правдивості», – каже Ольга Булковська.

Фактчек в регіонах: проєкт «Брехунець» поділився досягненнями та розповів про викликиОльга Булковська

Під час дискусії обговорили проблеми, які наразі актуальні як для проєкту, так і для всіх якісних медіа. На жаль, основна частина з них – через пoвнoмaсштaбнy вiйнy і рycню.

«Так, чимало зроблено. Але рoсiя бреше століттями. Прoпaгaндисти зaдyрюють мiзки не роками, не десятиліттями. І з розвитком штучного інтелекту їй вдається це роботи у рази швидше та більше. Тому мусимо адекватно оцінити ворога й об’єднуватися, щоб протистояти», – підсумувала фахівчиня.

Фактчек в регіонах: проєкт «Брехунець» поділився досягненнями та розповів про виклики

Фактчек в регіонах: проєкт «Брехунець» поділився досягненнями та розповів про виклики