Відбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Відбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

У четвер, 3 жовтня, у каплиці Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата відбулися чергові збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Засідання очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Робоча зустріч розпочалася зі спільної молитви. Відтак із керигматичною проповіддю до присутніх звернувся прот. Роман Терлецький, голова Комісії у справах євангелізації Архієпархії. Душпастир роздумував із духовенством над тими моментами людського життя, під час яких особливо стає видимим наш зв’язок з Ісусом Христом, наша віра та довіра до Нього:

«Ці моменти — це наші поразки та перемоги. Не біймося поразок, якщо вони не є наслідком нашого лінивства чи байдужості. Біймося в момент невдачі впасти на дусі та розчаруватися, замість того, щоб ще з більшою довірою звернутися до Господа, Який має силу помножити наші зусилля Своєю благодаттю».

За словами о. Романа, наші особисті невдачі є моментами для практикування чеснот покори й довіри до Божого Провидіння. Як зазначив проповідник, якщо ми зробили все, що в наших силах, і поклали надію на Бога, то Йому належать плоди нашої праці.

Відбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Згодом Преосвященніший Владика Володимир розповів усім протопресвітерам про проведення VII Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ, який відбувся 26 вересня у м. Чернівці, а також повідомив, що у подальшому часі будуть опубліковані його рішення.

ДЕТАЛІ — У Чернівцях відбувся Синод Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ

Наступним слово мав митр. прот. Степан Балагура, синкел у справах духовенства і священничих родин Архієпархії, який найперше наголосив на важливості постійного збереження чистоти й порядку у кожному храмі Архієпархії.

Крім того, о. Степан запросив священнослужителів на подячну Архієрейську Літургію в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового, що у м. Івано-Франківськ, у суботу, 9 листопада, з нагоди 65-літнього ювілею Митрополита Володимира Війтишина. Початок моління о 8:00 год.

Опісля священнослужитель заохотив духовенство та вірних до активної участі у похоронних богослужіннях Воїнів, які віддали своє життя у боротьбі з ворогом, захищаючи волю та незалежність України.

Згодом синкел у справах духовенства і священничих родин презентував учасникам зборів IV том книги «Слово Боже — живе і діяльне» Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука із його проповідями та промовами, виголошеними в неділі та свята літургійного року та з нагоди важливих суспільних чи релігійних подій упродовж 2020–2021 років. Душпастир закликав духовенство й вірних до придбання даної книги задля збагачення духовним словом, промовленим Предстоятелем УГКЦ упродовж цих років.

БІЛЬШЕ — «Слово Боже — живе і діяльне»: Вийшов друком IV том книжки проповідей Глави УГКЦ

Також о. Степан пригадав душпастирям про можливість придбати нову книгу Блаженнішого Святослава «Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться», яка побачила світ у 2024 році.

ДЕТАЛЬНІШЕ — «Книжка про перший рік війни, друкована в Харкові під російськими ракетами»: Відбулася презентація книжки Блаженнішого Святослава

Відтак о. Степан анонсував проведення щорічних реколекцій для священнослужителів Івано-Франківської Архієпархії, а насамкінець заохотив душпастирів до плекання братерського духу з метою ревніше служити Божому люду в Господньому винограднику.

Відбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Наступним слово мав прот. Тарас Вілюра, генеральний директор Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки», який розповів присутнім про різнобічну діяльність медичного закладу. Священнослужитель зазначив, що упродовж 2024 року, станом на кінець вересня, клініка надала 35573 послуг для 7583 особи.

Також генеральний директор медзакладу розповів про благодійні проєкти, які діють у закладі й у рамках яких надають різноманітну допомогу людям у потребі. Зокрема, о. Тарас розповів про італійський благодійний проєкт «Разом з Україною завжди», а також про проєкти «Комплексна онкопрофілактика для жінок», «Благодійна підтримка з США», «Благодійна підтримка з Німеччини», «Здорові діти у майбутнє», «Благодійна підтримка для духовних осіб».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ — «Клініка святого Луки» за підтримки благодійників щодня надає десятки медичних послуг

Своєю чергою, о. Степан Балагура заохотив протопресвітерів закликати вірних Архієпархії користатися такими послугами при «Клініці святого Луки». Згодом митр. прот. Іван Репела, протопресвітер Південний, поділився позитивним досвідом обстеження й лікування в «Клініці Святого Луки» та закликав присутніх користати із послуг медичної установи.

Відтак о. Ігор Клюба, відповідальний за Біблійний апостолят Архієпархії, повідомив про пісенний конкурс «Пісня серця», який організовує Катехитична комісії Архієпархії. Даний захід відбудеться 26 жовтня 2024 року, а реєстрація учасників та подання заявок триватиме до 20 жовтня.

Також душпастир повідомив духовенству про те, що у суботу, 28 вересня, 231 катехит Архієпархії отримав канонічні місії на новий церковний рік від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина.

ДАЛІ — У стінах духовної семінарії відбувся щорічний з’їзд катехитів Івано-Франківської Архієпархії

Опісля митр. прот. Володимир Чорній, синкел у справах соціального служіння та директор Карітасу Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, висловив вдячність душпастирям за підтримку акції «Перший портфелик» й заохотив присутніх надалі сприяти такій допомозі дітям, які цього потребують.

БІЛЬШЕ — «Перший портфелик»: 342 дитини отримали сертифікати на канцтовари

Судовий вікарій Архієпархії прот. Віталій Токар пригадав учасникам зборів про проведення VII Митрополичого Синоду в Чернівцях. Душпастир наголосив на тому, що ця подія — історична, адже такий Синод Івано-Франківської Митрополії вперше відбувся саме на території Чернівецької Єпархії УГКЦ.

Також о. Віталій анонсував, що у рішеннях Синоду будуть виокремлені практичні кроки щодо дієвої євангелізації у парафіях Івано-Франківської Митрополії УГКЦ, адже під час засідань архієреї розглянули практичні кроки втілення в життя Митрополії рішень Синоду Єпископів УГКЦ 2024 року щодо головної теми «Бути благовісниками надії: євангелізація в контексті війни, які стосуються єпархій, духовенства та вірних».

Пізніше митр. прот. Олег Каськів, ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, анонсував, що у четвер, 31 жовтня, в Архікатедральному соборі м. Івано-Франківськ відбудеться заупокійна Літургія з нагоди 10-ї річниці відходу до вічності світлої пам’яті Владики Софрона Мудрого, Єпископа Ординарія Івано-Франківської Єпархії УГКЦ (1997-2005). Цього ж дня духовенство та вірні молитимуться за Владику Софрона у крипті собору, де він похований, а в Івано-Франківській духовній семінарії відбудеться вечір-реквієм, присвяченій пам’яті Єпископа.

Далі Митрополит Володимир повідомив про підписання угоди з Букачівською селищною радою щодо співпраці Архієпархії та місцевої школи, зокрема шкільного капеланства, а також додав, що це є доброю справою для молодого покоління.

ПОДРОБИЦІ — Владика Володимир завітав до Букачівської громади

Наприкінці зборів о. Роман Терлецький повідомив, що Комісія у справах євангелізації Архієпархії у співпраці із Катехитичною комісією та Біблійним апостолятом проводитимуть євангелізаційний курс під назвою «3.16» для молоді. Початок навчання — 9 жовтня.

ВСІ ДЕТАЛІ ТУТ — Анонс! В Івано-Франківській Архієпархії відбудеться євангелізаційний курс для молоді

Завершилося засідання привітаннями для ювілярів та спільною молитвою.

Наступні збори протопресвітерів відбудуться 5 листопада 2024 року.

Відбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦВідбулися щомісячні збори протопресвітерів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело