Фейк: Україна готується застосувати хімічну та бактеріологічну зброю для зараження водойм Херсонщини

Секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) на сьогодні не виявив ніяких доказів застосування Україною хімічної зброї під час війни. Також в Україні неодноразово наголошували, що у країні немає відповідної інфраструктури для розробки та виробництва біологічної зброї.

Російська пропаганда активно поширює заяву про те, що Україна нібито збирається застосувати хімічну або бактеріологічну зброю, щоб заразити водойми на Херсонщині. Першоджерелом цієї інформації є представник окупаційної влади, колаборант Владимир Сальдо, якого не можна вважати достовірним джерелом інформації.

Скриншот – t.me

Впродовж усієї російсько-української війни кремлівський агітпроп неодноразово заявляв, що Україна має намір застосувати бактеріологічну чи хімічну зброю. Такими наративами російські медіа активно формують негативний образ України, стверджуючи, що українська влада становить загрозу для місцевого населення, в тому числі й через загрозу використання хімічних речовин та отруєння водойм.

Проте немає ніяких доказів того, що Україна застосовувала чи збирається застосовувати хімічну або біологічну зброю на території ведення бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях. Попередні звинувачення Росії також не знаходили доказів і були лише дезінформацією. Крім того, такі повідомлення супроводжуються появою однотипних коментарів у соцмережах про те, що нібито українські війська труять воду в колодязях у різних поселеннях. Це все свідчить про скоординовану дезінформаційну операцію.

Важливо зауважити, що застосування хімічної зброї заборонено міжнародним правом, зокрема, Женевським газовим протоколом та Конвенцією про хімічну зброю. І Росія, і Україна є підписантами обох документів. Україна ліквідувала чи передала на утилізацію всю хімічну зброю після розпаду Радянського Союзу.

На сьогодні Секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) не виявив ніяких доказів застосування Україною хімічної зброї під час війни. Водночас, у травні 2024 року США оголосили про застосування російською федерацією хімічної зброї проти України, а саме: хлорпікрину – хімічної речовини, що входить до Списку 3 Конвенції, а також засобів придушення заворушень. Зі свого боку, російська федерація заперечує застосування такої зброї. У Генштабі ЗСУ стверджують, що Росія від початку повномасштабного вторгнення щонайменше 815 разів використовувала боєприпаси, начинені хімічними речовинами.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Ідзумі Накаміцу, високий представник з питань роззброєння в ООН, заявляв, що організації не відомо ні про яку програму створення біологічної зброї в Україні, відповідаючи таким чином на звинувачення з боку Росії на адресу України через нібито наявні міфічні біолабораторії.

Тоді ж заступниця постійного представника України при ООН Крістіна Гайовишин запевнила, що Україна ніколи не розробляла, не виробляла та не зберігала – самостійно чи спільно з кимось – біологічної чи хімічної зброї.

«Наша країна не має відповідної інфраструктури для розробки та виробництва біологічної зброї», – заявила вона.

Раніше StopFake спростовував також інші фейки на тему нібито застосування Україною хімічної зброї: «Фейк: ЗСУ застосували заборонену хімічну зброю – відео», «Фейк: Україна поставляла Азербайджану фосфорні боєприпаси».

Джерело