Владика Ярослав: Любов є джерелом Божої Премудрості

Владика Ярослав: Любов є джерелом Божої Премудрості

6 жовтня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ пояснив значення найбільшої заповіді в законі та її важливість для християнського життя (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, ця заповіді любові є взаємопов’язаними та доповнюють одна одну, вказуючи нам на постійну необхідність любові до Бога та ближнього.

Далі владика Ярослав розкрив глибший зміст цих заповідей: “Бути християнином – це означає жити за принципом хреста – тої вертикальної і горизонтальної любові до Бога і ближнього.” Єпископ наголосив, що любов є джерелом Божої Премудрості, адже “Бог є Любов” (пор. 1 Йо. 4, 8).

Одним з найповніших описів сутності чесноти любові є слова апостола Павла: “Якби я говорив мовами людськими й ангельськими, але не мав любови, я був би немов мідь бреняча або кимвал звучний. Якби я мав дар пророцтва і відав усі тайни й усе знання, і якби я мав усю віру, щоб і гори переставляти, але не мав любови, я був би – ніщо. І якби я роздав бідним усе, що маю, та якби віддав моє тіло на спалення, але не мав любови, то я не мав би жадної користи” (І Кор 13,1-3).

Проповідник також зупинився на практичному аспекті любові до Бога: “Що ви зробили одному з цих братів моїх найменших, ви мені зробили” (пор. Мт. 25, 40). Владика Ярослав підкреслив, що “той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, якого не бачить” (пор. 1 Йо. 4, 20).

Крім того, єпископ навів слова пророка Мойсея, які той промовив до вибраного народу, передаючи йому Декалог: “Життя і смерть появив я перед тобою, благословення й прокляття. Вибирай життя, щоб жити на світі тобі і твоєму потомству, любивши Господа, Бога твого, слухавшись його голосу та прихилившись до нього” (пор. Втор.30,19-20). Проповідник наголосив, що вибираючи любов, ми вибираємо шлях довіри, солідарності і свободи, ми вибираємо дорогу життя.

Відтак владика Ярослав розкрив тему правдивої свободи.Проповідник звернувся до історії визволення Ізраїля з рабства, нагадавши, що “розпочалося воно з того, що Мойсей просить фараона, щоб народ зміг піти на пустиню і приготувати святкування на честь Бога” (пор. Вих.5,1). Єпископ підкреслив, що метою старозавітного закону було забезпечення свободи віддавати хвалу Богові, свободи підтримувати зв’язок з Господом, служити вбогим і приниженим.

Владика Ярослав пояснив, що події на пустелі були лише прообразом відкуплення, яке принесе Христос. Через свій хрест Спаситель визволив нас з неволі гріха, в якій вся слабкість і приниження має своє джерело. Проповідник зазначив, що Христос як Бог і досконала людина відновлює в нас подобу Божу, яка була спустошена первородним гріхом.

На завершення проповідник наголосив, що Господь дає нам можливість звільнитися від похоті, яка закриває нас на нас самих, і прагнути того, що несе радість “нової людини, створеної на подобу Божу” (Еф.4,24), якою ми стаємо через хрест.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Джерело