Перша в Україні «житлова електростанція»: київська багатоповерхівка віддаватиме надлишкову електроенергію, що отримує від сонячної генерації, в загальну енергосистему країни

Багатоквартирний житловий будинок Києва, ОСББ на вулиці Митрополита Шептицького, отримав статус «активного споживача» електроенергії. ОСББ, що встановило обладнання для сонячної генерації і виробляє за його допомогою електроенергію, тепер зможе постачати надлишок у загальну енергомережу країни. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«ОСББ, із головою правління Станіславом Донцовим, є прикладом комплексного господарського підходу до управління житлом, розуміння потенційних ризиків функціонування будинку в умовах відключень електроенергії та застосування ефективних рішень. Будинок  є активним учасником київських муніципальних програм – Конкурсу енергоефективних проєктів «70/30%», програми часткового відшкодування незалежних джерел енергії. Як результат, 16-поверхівка оснащена сонячною станцією на даху, трьохфазними інверторами, потужною акумуляторною батареєю та іншим супутнім обладнанням, що дозволяє генерувати електроенергію, зокрема завдяки сонячній енергії.  В умовах знеструмлення в будинку все одно працюють насоси для підкачки води, ліфт, освітлення в коридорах, є інтернет. А з 1 жовтня ОСББ працює як «активний споживач», уклавши відповідну угоду з електропостачальником, та продає електричну енергію за цінами «Ринку доби наперед», – сказав Петро Пантелеєв.

За інформацією голови ОСББ, у середньому об’єднання планує генерувати в загальну мережу: влітку – 70-80 кВт*год, восени та навесні – 40-45 кВт*год.

Він підкреслив, що це вперше в Україні житловий будинок не тільки подбав про власну енергетичну ефективність та надійну роботу взимку, а й виконав важливу соціальну місію, і тепер надлишкову електроенергію постачає в енергосистему країни, тим самим підтримуючи її.

Детальніша інформація про участь у міських програмах енергостійкості житлових будинків – за посиланням: http://e.surl.li/duvond.

Нагадаємо, слідкувати за новинами житлово-комунального господарства Києва, дізнаватися інформацію про енергозбереження, міські сервіси, доступні програми капітальних ремонтів багатоквартирних житлових будинків можна в Telegram-каналі Київ Комунальний.

 

Джерело