Віталій Кличко у Лейпцигу взяв участь у щорічній церемонії нагородження Премією за свободу та майбутнє ЗМІ

Мер Києва Віталій Кличко, разом із мером Лейпцига, президентом організації європейських міст Eurocities, Буркхардом Юнгом, взяв участь у щорічній церемонії нагородження Премією за свободу та майбутнє ЗМІ, яка традиційно відбувається у Лейпцигу.

Медіа-премію «Leipzig Media Prize» заснували на честь мирної революції в Лейпцигу восени 1989 року, яка поклала край комуністичній диктатурі та призвела до об’єднання Німеччини. Тоді десятки тисяч людей вийшли на вулиці, вимагаючи свободи слова, думки та преси. З 2001 року цю премію вручають журналістам, видавцям, публіцистам та установам із різних країн світу, які працюють над розвитком свободи преси.

Цього року премію (за мужність у пошуках правди) отримала німецька журналістка, оглядачка, експертка з питань Східної Європи Сабіна Адлер. Яка, зокрема, висвітлює і доносить правду про війну в Україні.

«Мені дуже приємно взяти участь у цій важливій церемонії нагородження. І важливо. Особливо сьогодні, коли Україна б’ється за своє існування у війні, з якою прийшла в мою державу росія. Окрім військової агресії, Кремль веде ще одну – тотальну війну – інформаційну, поширюючи дезінформацію та пропаганду як у своїй країні, так і в світі. Намагаючись викривити правду про події в Україні. Важливо, що цивілізований, демократичний світ продовжує підтримувати нашу боротьбу. А правду про війну, про те, що насправді відбувається, доносять до людей в різних країнах, насамперед, журналісти – професіонали, які заради правди ризикують життям, роблячи репортажі з фронту. Які показують світові, як українці сьогодні б’ються за свою свободу і демократію», – підкреслив Віталій Кличко.

Він наголосив, що церемонія нагородження у Лейпцигу має особливий сенс, адже саме це німецьке місто стало осередком мирної революції в країні 1989 року, коли десятки тисяч мужніх людей вийшли на вулиці. Вони вимагали свободи слова, думки та преси. Віталій Кличко підкреслив, що їхня сміливість змінила хід історії.

«Свобода преси завжди була основою для демократичного суспільства. В умовах війни ці цінності набувають ще більшого значення. Багато українських журналістів змушені були залишити свої професійні обов’язки й взяти до рук зброю, щоб захищати свою країну. На жаль, чимало з них віддали своє життя в цій боротьбі. Багато ж їхніх колег їздять на фронт, знімають і пишуть репортажі про війну. А також роблять розслідування на суспільно-резонансні теми. І це важливо! Бо війна не повинна нівелювати демократичні принципи. А саме за них сьогодні віддають життя наші воїни. Сміливість потрібна сьогодні не тільки в Україні. Сьогодні ми вшановуємо журналістів з усього світу, які, часто ризикуючи життям, виконують дуже важливу місію – протистоять пропаганді та дезінформації, висвітлюють конфлікти, порушення прав людини та інші глобальні проблеми», – наголосив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що Лейпциг залишається одним із символів змін і боротьби за свободу. І що українці сьогодні продовжують захищати ці цінності.

Завтра, у середу, 9 жовтня, мер Києва Віталій Кличко візьме участь у заходах з нагоди 35-ї річниці початку мирної революції 1989 року в тодішній НДР. На них, зокрема, буде присутній Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц. Також Віталій Кличко виступить на урочистому заході в Миколаївській церкві Лейпцига, що, як вважають німці, стала в 1989 епіцентром змін у їхній країні.

Джерело