Фейк: Міла Йовович звільнила українську хатню робітницю через відмову говорити російською

Ця «новина» – вигадка Telegram-каналу «Империя очень зла», що публікує сатиричний контент та вигадані новини.

У мережі поширюється повідомлення про те, що американська актриса Міла Йовович нібито звільнила українську хатню робітницю через її «русофобію» – та буцімто відмовилася розмовляти російською мовою з донькою актриси 16-річною Евер Андерсон. У повідомленнях стверджується, що хатню робітницю звуть Світлана Чорних, і вона є біженкою з України. Начебто її обов’язком було розмовляти з донькою Йовович російською, щоб підтримувати її знання мови, проте українка категорично відмовилася це робити.

Скриншот – facebook.com

Ця «новина» широко поширилася російськими ЗМІ та соціальними мережами. Так, про звільнення українки написали видання Украина.ру, Царьград, АиФ. Усі вони посилаються на публікацію на сайті Tvcenter.ru, проте цей ресурс не вказує джерело інформації.

Під час дослідження цієї історії відразу впадає у вічі кілька дивних деталей. По-перше, жодне іноземне ЗМІ не повідомило про цей інцидент. Англомовні публікації про нібито звільнення українки з’являються лише від анонімних користувачів на платформах X (колишній Twitter) та Odysee. По-друге, всі публікації –  як у російському, так і в англомовному медіапросторі – містять ідентичні тексти.

StopFake встановив, що спочатку повідомлення про те, що Міла Йовович нібито звільнила українку через відмову говорити російською, почали поширюватися анонімними каналами в Telegram увечері 28 вересня. Згідно з даними сервісу TGStat, який надає аналітику щодо Telegram, першоджерелом цієї новини є російський канал  «Империя очень зла». Це сатиричний канал, який публікує вигадані новини, що й зазначено у його описі: «Обережно, можливий фейк та жорстка сатира. Написане є художньою вигадкою».

Як і всі інші матеріали на цьому каналі, «новина» про те, що Міла Йовович звільнила українку, є цілковито вигаданою. У коментарях до цієї «новини» підписники каналу вигадують різні продовження історії та насміхаються з російських ЗМІ, які сприйняли цю сатиру всерйоз і розмістили інформацію у своїх соцмережах.

Скриншот – t.me/verysexydasha

Раніше StopFake спростовував ще одну вигадану новину про «русофобію» українців – «Фейк: Українці в Ізраїлі не пустили російського коміка Слєпакова у сховище під час обстрілу».

Джерело