Із 10 до 17 жовтня у столиці відбудеться тижневик до Всесвітнього дня психічного здоров’я

Із 10 до 17 жовтня у столиці відбудеться тижневик до Всесвітнього дня психічного здоров’я. Згідно з наказом Департаменту охорони здоров’я, комунальні медичні заклади Києва склали графіки прийому психологів. Тож, попередньо записавшись, містяни можуть безкоштовно відвідати фахівця, отримати консультацію та психологічну допомогу. Про це розповіла директорка Департаменту Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що останніми роками у столиці вдалося значно розвинути систему послуг з підтримки ментального здоров’я. Її надають на первинній ланці сімейні лікарі, терапевти та педіатри; в консультативно-діагностичних центрах проводять виїзні прийоми психіатри; безвідмовно та без направлень приймають киян фахівці в спеціалізованих закладах.

«Отримати таку допомогу можуть безоплатно та в повному обсязі всі без винятку містяни, зокрема і внутрішньо переміщені особи. При зверненні до сімейного лікаря після базового скринінгу вашого стану можна отримати консультацію та рекомендації. За необхідності лікар порадить, до якого спеціаліста варто звернутися для проходження обстежень і більш ґрунтовної корекції або лікування», – розповіла Валентина Гінзбург.

Можна звернутися до лікаря-психіатра і без направлення. У столиці створено можливості зробити це зручно і просто, навіть не відвідуючи спеціалізовані заклади. Профільні фахівці за графіком приймають у районних консультативно-діагностичних центрах, тож послуга максимально наближена до пацієнта. 

Окрім спеціалізованих закладів – КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія», КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» – для надання медико-психологічної допомоги в червні 2022 року в Києві відкрили Кризовий центр. У ньому допомагають тим, хто пережив окупацію або евакуацію; перебував у зоні бойових дій; людям, яких переслідують обсесивні або суїцидальні думки; хто пережив втрату близької людини, став жертвою фізичного/сексуального насильства або свідком насильницьких дій над іншими. 

«Із людьми тут працюють за особливою авторською програмою, що розрахована на 4 тижні перебування у стаціонарних умовах. Тобто є повне занурення у процес відновлення психічного здоров’я. Проживання, харчування та допомога в Центрі – безкоштовні. Якщо пацієнту Центру нема з ким залишити на такий термін дитину, вона може перебувати тут же, разом із батьком чи мамою», – зазначила Валентина Гінзбург. 

Також директорка Департаменту нагадала про «Телефон довіри», за яким із перших днів російської агресії у столиці була організована дистанційна психологічна допомога. За номером 0-800-50-12-12 можна проконсультуватися з фахівцем та отримати фахові поради і підтримку.

Окремо Валентина Гінзбург закликала звертати увагу на ментальне здоров’я дітей. Вони, не менше за дорослих, можуть потребувати психологічної підтримки та допомоги фахівців. Вона розповіла, що в поміч батькам Департамент розробляє інформаційні матеріали – листівки та ролики. Із них можна дізнатися, наприклад, про техніки подолання гострої реакції на стрес у дітей, про те, як мінімізувати роль гаджетів у житті дитини, про особливості підліткового віку, налагодження режиму дня у дітей тощо.

«Можливості дбати про своє ментальне здоров’я за допомогою фахових спеціалістів у столиці є. Ці послуги – безкоштовні та безвідмовні на постійній основі. Наш тижневик – це здебільшого намагання привернути вашу увагу до того факту, що піклуватися про психічний стан треба не менше, ніж про фізичний.  Адже це дві рівноцінні складові загального здоров’я. Тому скористайтеся можливістю – відвідайте психолога. Та порадьте близьким, яким, на ваш погляд, це може допомогти встояти в наші непрості часи. Піклуйтеся про себе та про рідних і будьте здорові фізично й ментально!» – наголосила Валентина Гінзбург.

Джерело