Про звіт про виконання районного бюджету Яворівського району за 9 місяців 2024 року

Про звіт про виконання районного бюджету Яворівського району за 9 місяців 2024 року

За січень – вересень 2024 року до загального фонду районного бюджету Яворівського району надійшло доходів в сумі 8 719,9 тис. грн, при уточненому плані на вказаний період – 8 678,0 тис. грн, або виконання становить 100,5 відсотки, тобто понад план мобілізовано доходів у сумі        41,9 тис. грн.

Якщо проаналізувати в розрізі видів доходів, то бачимо, що:

  • податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності надійшов у сумі 17,2 тис. грн при уточненому річному плані 0,2 тис. грн;
  • надходження від адміністративних штрафів за звітний період становили 0,4 тис грн, хоча такі надходження не були заплановані;
  • адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань надійшов у сумі 44,7 тис. грн, при уточненому плані за період 82,7 тис. грн, або виконання становить 54,0 відсотки (до запланованих показників недопоступило 38,0 тис. грн).     Невиконання цього виду доходів обумовлена тим, що у зв’язку з військовим станом, мобілізацією, нестабільною фінансово – економічною ситуацією,  дещо сповільнився процес створення та реєстрації нових суб’єктів господарської діяльності;
  • адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень надійшов в сумі 103,5 тис. грн, при уточненому плані 59,5 тис. грн, або виконання становить 173,9 відсотки  (понад план мобілізовано 44,0 тис. грн);
  • надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності склали 8,1 тис. грн, при уточненому плані за період 22,5 тис. грн, виконання становить 36 відсотків (сума недопоступлень – 14,4 тис. грн).

За звітний період інші надходження поступили у сумі 13,7 тис. грн, при уточненому  плані 30,8 тис. грн, або планові призначення виконано на 44,1відсоток (сума недопоступлень –  17,1 тис. грн).

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень за січень – вересень поточного року надійшла в сумі 1 087,2 тис. грн, при такому ж плані, або виконання становить 100 відсотків.

Субвенція з місцевого бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами                2-5 частини першої статті 10-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, для осіб з інвалідністю I-II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії,каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції…” надійшла у сумі     7 145,2 тис. грн при такому ж уточненому плані за звітний період, тобто виконання планових призначень становить 100 відсотків.

Інша субвенція з місцевого бюджету надійшла до районного бюджету в сумі 300,0 тис. грн, при такому ж уточненому плані, або виконання становить        100 відсотків. А саме: з Яворівського міського бюджету 200,0 тис. грн на  оплату праці з нарахуваннями для працівників районної ради, з Івано-Франківського селищного – 50,0 тис. грн та Шегинівського сільського –         50,0 тис. грн для забезпечення матеріально-технічної бази на виконання працівниками районної ради покладених функцій.

До спеціального фонду бюджету за січень – вересень2024 року надійшло 366,1 тис. грн, при плані на вказаний період 7,5 тис. грн, отже наповнення спеціального фонду бюджету у 4,8 рази перевищили планові призначення за         9 місяців та у 3,6 рази – річні призначення. Таке перевиконання пов’язане з надходженням коштів до районного бюджету від відчуження майна, що перебуває в комунальній власності.

Видаткова частина загального фонду районного бюджету за 9 місяців     2024 року, спрямована на фінансування районної ради, виконана на                   76 відсотків, при уточненому плані на вказаний період 3 171,1 тис. грн  кошти використано в сумі 2 406,6 тис. грн.

Субвенцію з державного бюджету місцевим на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень використано в сумі 1 44,3 тис. грн, що складає 96,1 відсоток планових видатків на звітний період. Залишок коштів субвенції з державного бюджету станом на      01.10.2024 року – 42,9 тис. грн.

Субвенцію з Яворівського міського бюджету на оплату праці використано в сумі 153,6 тис. грн, що складає 76,8 відсотків планових видатків на звітний період, залишок субвенції з місцевого бюджету – 46,4 тис. грн; з Івано-Франківського селищного бюджету кошти використано у сумі 50,0 тис. грн, що складає 100 відсотків планових призначень та субвенція з Шегинівського сільського бюджету не фінансувалася згідно кошторисних призначень, тому залишок становить 50,0 тис. грн.

Резервний фонд районного бюджету станом на 01.10.2024 року не планувався.

В розрізі економічної сутності видатків, кошти використовувались наступним чином:

– 2 292,7  тис. грн, що становить 95,3 відсотки від загальної суми видатків та 88,7 відсотків від запланованої суми використано на оплату праці з нарахуваннями;

– частка видатків на оплату спожитих енергоносіїв та інших комунальних послуг становить 2,1 відсоток від загальної суми видатків, або 9,6 відсотки до уточненого плану (використано 50,0 тис. грн, при уточненому плані за період – 519,9 тис. грн.);

– частка видатків на оплату послуг (крім комунальних) складає 0,5 відсотків від загальної суми видатків, або 85,1 відсотків до уточненого плану (використано 11,4 тис. грн, при уточненому плані 13,4 тис. грн.);

– на інші поточні видатки використано кошти в сумі 2,5 тис. грн, при такому ж уточненому плані, або виконання складає 100 відсотків.

За 9 місяців 2024 року за рахунок коштів спеціального фонду бюджету надано:

  • поточні трансферти органам державної влади за рахунок залишку коштів, що склався на початок року від надходжень сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва Новояворівській міській раді на реалізацію Програми розвитку земельних відносин і охорони земель населених пунктів Яворівського району на 2024 рік у сумі 95,7 тис.грн;
  • капітальні трансферти населенню на придбання житла в сумі 7 145,2 тис. грн, а саме на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2 – 5 частини першої статті 10-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, для осіб з інвалідністю I – II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначених пунктами 11 – 14 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та які потребують поліпшення житлових умов за рахунок відповідної субвенції з обласного бюджету.

Станом на 01.10.2024 року по Яворівській районній раді виникла дебіторська заборгованість за спожиті енергоносії  установами та організаціями, що орендують приміщення районної ради в сумі 1,4 тис. грн  по загальному фонду бюджету, з якої: 1,2 тис. грн – оплата електроенергії, 0,2 тис. грн – оплата природного газу, 0,007 тис. грн – оплата за водопостачання та водовідведення,    0,04 тис. грн – вивіз твердих побутових відходів.   Дебіторська заборгованість по спеціальному фонду бюджету – 51,8 тис. грн: за оренду приміщення –              47,3 тис. грн,  оплату теплопостачання – 4,4 тис грн, за послуги кочегара –        0,1 тис. грн.

На кінець звітного періоду за районним бюджетом  кредиторська заборгованість відсутня.

 Начальник відділу взаємодії з ОМС та доходів бюджету                          Наталія ПЕЛИХ

Джерело