Тут займаються не божевільними, а «в Бозі вільними». Відзначення Дня психічного здоров’я у Львівській обласній психіатричній лікарні

10 жовтня у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні на вулиці Кульпарківській відзначали День психічного здоров’я.

Розпочалося відзначення Дня психічного здоров’я пастирським візитом владики Володимира, єпископа-помічника Львівської Архиєпархії УГКЦ, який очолив Молебень до Пресвятої Богородиці.

Тут займаються не божевільними, а «в Бозі вільними». Відзначення Дня психічного здоров’я у Львівській обласній психіатричній лікарні

У своїй проповіді єпископ наголосив на тому, що на відміну від зовнішнього вигляду, який даний Творцем, турбота про ментальне здоров’я – завдання людини.

«Зараз дуже багато уваги звертається на психічне здоров’я: створюються цілі центри, програми (державні й недержавні) з акцентом на ментальне здоров’я. Ми в житті також звертаємо увагу на зовнішні речі, наприклад на зовнішній вигляд. Якби ви не виглядали, нема чим дуже хвалитися. Чому? Бо це не ми створювали. Це було створено не нами. Покращити точно нічого не зможемо, тому що створені так, як створені. Хіба можемо зашкодити. Ми не можемо щось краще зробити, а гірше – так. Бо коли людина вмішується в роль Творця – вона робить гірше. Але є питання душі. І це вже наше завдання. Чому? Бо людина є скульптором своєї власної душі. Тому, психічне і ментальне здоров’я є також дотик до людської душі. Це стан звідки вона бере життєдайну силу, звідки черпає цю енергію на життя,» – підкреслив владика Володимир.

Єпископ завершив проповідь закликом бути предтечею Бога для інших людей, акцентом на служінні та на молитві, як важливому аспекті ментального здоров’я:

«Як приємно що ми цей день розпочинаємо не з «тяжких нарад засідань», а з молитви. Тому що в центрі цієї святині є правда; де ми разом збираємося на молитву, щоб удосконалити життя власної душі. Нехай Господь нам товаришує і Пресвята Богородиця, яка є прикладом служіння: Вона, бувши тою, що потребує, йде служити Єлизаветі яка ще більше потребує. Там є дотик до джерела спасіння. Іван Хреститель – предтеча – зустрівся з Ісусом Христом. Будьмо і ми добрими предтечами до Бога для інших людей».

Після молитви відбулася концертна програма. Пані Ірина Плахтій засвідчила як заклад Львівської психіатричної лікарні в особливий спосіб відчуває Божу турботу і благословення та що цим фестивалем вони хочуть показати що цей заклад не закладом людей божевільних, а «Боже вільних».

Джерело