ДБР передало в управління АРМА 39 об’єктів нерухомого майна на майже 1 млрд грн, незаконно виведених з активів харківського банку

ДБР у взаємодії з Офісом Генерального прокурора передало в управління Національного агентства з виявлення активів (АРМА) 39 об’єктів нерухомості збанкрутілого харківського банку. Майном на майже 1 мільярд гривень незаконно заволоділи підсанкційні компанії, афілійовані з громадянами рф.

Нерухомість була виведена з власності банку напередодні визнання установи неплатоспроможною та початку процедури її ліквідації. У 2022-2023 роках посадовці банку спільно з керівниками низки українських, кіпрської та латвійської компаній підробивши документи перевели у власність третіх осіб 8 об’єктів нерухомості у Харкові загальною вартістю понад 360 млн гривень.

Оборудка була організована під виглядом залучення коштів російського походження на майже 12 млн євро до капіталу банку як так званий фінансовий інструмент. При цьому відбулося фактичне кредитування банком контрагентів, які мають зв’язок з акціонером установи.

Решту активів, зокрема 31 об’єкт нерухомості, службовці банку в 2022 році продали афілійованим компаніям без фактичного надходження оплати за них до банку. Також напередодні банк видав цим же бізнес-структурам кредитні кошти, які до цього часу не повернуто. Деякі з цих компаній було створено за декілька днів до видачі кредитів.

У результаті цих оборудок державі в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та вкладникам банку заподіяно шкоди на майже один мільярд гривень.

Виведені активи ДБР спільно з Офісом Генерального прокурора арештовано та передано до АРМА.

Досудове розслідування триває.

Джерело