Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії УГКЦ о. Сергій Довба, на запрошення дирекції комунального закладу «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», провів тематичну лекцію-презентацію в рамках профільних курсів підвищення кваліфікації для керівників учнівських лісництв, що проходили 08-10 жовтня 2024 року на туристичній базі «Карпати», яка розташована серед мальовничих гір Сколівських Бескидів на березі ріки Опір неподалік від м. Сколе.

Організаторами даного заходу виступили: Міністерство освіти і науки України, Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України, Департамент освіти і науки ЛОДА, Національний лісотехнічний університет України та вже вказаний Львівський обласний еколого-натуралістичний центр. Учасниками курсів в кількості майже півсотні стали педагогічні працівники закладів загальної та позашкільної освіти, керівники учнівських лісництв, працівники лісогосподарських підприємств, які задіяні в освітніх проєктах та роботі учнівських лісництв у різних куточках України.

Тематична доповідь-презентація львівського екореферента під назвою «Інтегральна екологія та природоохоронна діяльність Митрополита Андрея Шептицького, як взірець відповідальності за Боже створіння для сучасного покоління», включала такі блоки: «Інтегральна екологія: поняття й актуальність»; «Екологічна місія Митрополита Андрея Шептицького як взірця Інтегральної екології»; «Екоініціативи Бюро УГКЦ з питань екології».

Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Присутні педагоги та інші фахівці дізналися багато цікавих фактів із життя та служіння Праведного митрополита Андрея, пов’язаних із любов’ю та відповідальністю за Боже створіння-природу. Їм було також презентовано новий Церковно-екологічний календар на 2025 рік, присвячений екобогословській та природоохоронній спадщині Шептицького.

У презентації сучасного екологічного служіння Української Греко-Католицької Церкви особливу увагу присутніх звернено та заохочено до участі у Всеукраїнському екологічному конкурсі «Відповідальність за створіння 2024»; ознайомлено із відповідною екопросвітницькою літературою (зокрема з новими екоказками), виданою Екобюро УГКЦ; висвітлено деякі традиційні освітньо-виховні та екодиякональні проєкти, в т.ч. «Церква каже: «НІ підпалам!», дитячі екотабори тощо.

Наприкінці зустрічі присутні отримали в дар «Церковно-екологічний календар на 2023-24рр.», «Екологічний декалог Патріарха Святослава» та відповідні закладки до книжок і наліпки, а ряд педагогів зацікавилися і змогли придбати екопросвітницьку літературу, видану Бюро з питань екології УГКЦ: тематичні ігри та екоказки, а також новий календар на 2025 рік.

Пан Михайло Казимир, директор КЗЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», отримав від священника-екореферента тематичну літературу для відомчої бібліотеки і безпосереднього застосування у професійній діяльності його колегами. З деякими педагогами обговорено перспективи подальшої співпраці з Церквою в особі як конкретного референта Бюро з питань екології у Львівській архієпархії, так і з іншими його колегами у відповідних єпархіях.

Подібні заходи, на переконання організаторів та спікера, допомагають не лише підвищити екологічну свідомість, а й мотивують учасників до конкретних практичних «кроків-дій», спрямованих на захист, збереження та покращення чистоти довкілля. Таким чином, вони вписуються у загальний контекст поширення екологічної культури та сприяють формуванню більш відповідального ставлення до Божого створіння.

Духовно-екологічна місія для педагогів-керівників учнівських лісництв

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело