Реформа МСЕК: МОЗ розробило законопроєкт та розпочало консультації з громадськістю.

Реформа МСЕК: МОЗ розробило законопроєкт та розпочало консультації з громадськістю.

Реформа МСЕК: МОЗ розробило законопроєкт та розпочало консультації з громадськістю.

Вчора відбулася зустріч з представниками громадських організацій та експертного середовища, де був представлений законопроєкт, що передбачає системні зміни в медичній частині експертизи.

Розроблений законопроєкт вносить зміни до 27 законів та кодексів України.

Реформування експертизи – один із ключових етапів змін. Людина не повинна бігати за «підтвердженням» важкого діагнозу – критерії для направлення на експертизу повинні бути чіткими й прозорими. Тому пропонується змінити навіть назву експертизи. Замість МСЕ буде новий процес – оцінювання повсякденного функціонування людини.

Паралельним є процес системних змін самого процесу медико-соціальної експертизи. Зокрема, у ході розробки пакета змін було запропоновано перенести експертизу в кластерні й надкластерні лікарні, що забезпечить доступність проходження для людини та покращить кадровий компонент комісій.

Особливу увагу приділено цифровізації МСЕК при проходженні експертизи.

Також упорядковано перелік документів, що подаються на МСЕК, у тому числі для військовослужбовців (прибрана довідка № 5, замість неї використовується висновок ВЛК).

Один із важливих антикорупційних кроків — запровадження обов'язкового декларування доходів для членів МСЕК. Таким чином, НАЗК може моніторити їхні статки, виявляти невідповідності способу життя, проводити відповідні перевірки та направляти результати для подальшого розслідування.

Якщо у вас є запитання, пов'язані з проходженням МСЕК чи оскарженням прийнятих рішень, просимо звертатися на «гарячу лінію» МОЗ за номером 0 800 60 20 19. Якщо ж у вас вимагають хабар — слід повідомити Національну поліцію.

Джерело