У селі Підмихайля відкрили Меморіальний комплекс захисникам України

У селі Підмихайля відкрили Меморіальний комплекс захисникам України

Імена полеглих захисників – у нашій молитві, у проханнях до Господа Бога, щоб вони були завжди згадувані з роду в рід, доки є Україна і доки стоїть цей земний світ.

Герої – не вмирають. Це не просто популярна фраза, це те, у що ми віримо та знаємо, що вони перейшли від земного життя до Вічності. Тож ми і наші майбутні нащадки зобов’язані пам’ятати про них та згадувати їх у молитвах, бо так велить наша християнська віра, наша совість, наше українське буття.

Сьогодні, 13 жовтня у селі Підмихайля Калуського району відкрили Меморіальний комплекс захисникам України. Ініціатором та виконавцем робіт є місцевий житель Степан Якимович. На урочисте відкриття зібралася громадськість з Прикарпаття. Серед них військові, родини полеглих Героїв, представники громадських організацій та влади. У заході взяла участь голова ОДА Світлана Онищук, перший заступник голови РДА Іван Шикеринець, заступник голови райдержадміністрації Ярослава Гасяк, посадовці з облдержадміністрації та представники територіальних громад.

Чин освячення меморіального комплексу здійснив Митрополит Івано-Франківський і Галицький ПЦУ Кир Андрій у співслужінні о. Богдана Челядина. Після освячення комплексу відслужили панахиду за спокій душ полеглих Героїв України. Усі разом помолилися за мир у нашій державі, вшанували світлу пам’ять загиблих воїнів, які віддали життя за Українську державу.

Митрополит Івано-Франківський і Галицький ПЦУ Кир Андрій вручив Степанові Якимовичу «Хрест Свободи» від Предстоятеля ПЦУ Епіфанія, а о. Богданові Челядину – орден Св. Архистратига Михаїла ІІ ступеня з нагоди 50-річчя священничої хіротонії.

З вітальними словами до присутніх звернулися голова ОДА та запрошені гості. У своїх виступах промовці зазначали, що у селах і містах необхідно встановлювати такі меморіальні комплекси, щоб майбутні покоління знали історію боротьби нашого народу за незалежність.

Голова ОДА Світлана Онищук вручила Степанові Якимовичу медаль «Доблесть Прикарпаття».

З пісенними вітаннями на національно-патріотичну тематику виступили знані артисти Михайло Кривень та Богдан Кучер та аматори народного мистецтва.

На знак пам’яті, шани і безмежної вдячності полеглим Героям присутні поклали вінки і квіти до підніжжя пам’ятника. Відсьогодні про нескореність і силу духу нашого народу жителям села буде нагадувати ця велична скульптурна композиція. Цей меморіальний комплекс – символ пам’яті і вдячності борцям за волю України, який має закарбувати в нашій пам’яті і свідомості подвиг героїв, що стали на захист свободи і гідності.

Ціна нашого життя, права на мирне і незалежне буття українського народу – дуже висока. Ми знаємо, що жертв цієї війни, жертв російської агресії – багато. Але лише коли ми це бачимо наочно, наприклад, тут, біля меморіалу полеглим воїнам, ми можемо краще усвідомити масштаб трагедії, яку переживає український народ. І усвідомлюючи це – розуміти краще й глибше нашу власну відповідальність за наближення Перемоги та справедливого миру. Бо від кожного з нас, від єднання наших зусиль, від нашої однодумності, від нашої жертовної любові – любові до Бога і до ближніх – залежить успіх цієї боротьби.

Цей меморіал нагадує нам всі ці істини, а також те, що завдяки подвигу цих Героїв, їхній жертві – Україна все ще жива, жива наша Церква, живою є надія на перемогу правди і добра.

Тож нехай Господь упокоїть душі всіх наших полеглих захисників у Своєму Царстві та подасть їм вінці нетлінні! Нехай вічною буде їхня пам’ять, нехай слава їхня буде з роду в рід. І нехай подвиг їхній надихає нас на боротьбу за Україну, на боротьбу за перемогу і справедливий мир.

У селі Підмихайля відкрили Меморіальний комплекс захисникам України

У селі Підмихайля відкрили Меморіальний комплекс захисникам України

У селі Підмихайля відкрили Меморіальний комплекс захисникам України

У селі Підмихайля відкрили Меморіальний комплекс захисникам України

Джерело