Фейк: В Умані хасиди викинули прапор України на сміття

  • Автор допису:

Цей відеоролик поширюється в мережі як мінімум від червня 2022 року, і, найімовірніше, був знятий в Ізраїлі.

На тлі прибуття в Україну численних паломників з Ізраїлю для святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в мережі поширюється відеоролик, в якому кілька хасидів нібито зривають прапори України з флагштока та викидають їх у сміття. Натомість вони встановлюють прапор Ізраїлю. Наприкінці ролика чоловік, який кинув український прапор у бак для сміття, російською мовою каже: «Це Ізраїль, дитинко».

«Зараз у нашому Умані молоді єврейчики погрожують українцям, що скоро їх різатимуть, а головами у футбол гратимуть. І позавчора євреї в Умані зірвали наш прапор та вивісили свій», – коментують відеоролик деякі користувачі мережі.

Скриншот – facebook.com

Однак це відео було зняте не в Україні і ніяк не пов’язане з поточними подіями.

За допомогою зворотного пошуку зображення в Yandex StopFake вдалося встановити, що цей відеоролик поширюється в мережі як мінімум із червня 2022 року. Відео публікували переважно російські пропагандистські ресурси, а також анонімні канали в Telegram.

Скриншот – ms-news.ru

На багатьох ресурсах, де з’явилося це відео, стверджують, що його зняли в Ізраїлі, де «місцеві жителі», незадоволені наявністю українських прапорів на вулицях, замінюють їх на ізраїльську символіку.

Відомо, що цього року Умань відвідало понад 30 тисяч паломників. За безпекою у місті стежили не лише українські правоохоронці, а й ізраїльські поліцейські, які прибули до України для забезпечення порядку під час святкування єврейського Нового року.

Варто зазначити, що такі фейки про антисемітизм українців чи навмисне погане ставлення євреїв до українців  – не рідкість. Раніше StopFake спростовував неправдиву інформацію про те, що хасиди нібито зґвалтували неповнолітню дівчину в Умані.

Джерело