«Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот

12 жовтня у МНЦ БОСКО відбувся щорічний захід «Здибанка з Владикою» для лідерів та духівників молодіжних спільнот Львівської Архиєпархії. Під час неї отець Орест Єлізаров (голова Молодіжної комісії ЛА УГКЦ) представив пасторальний план діяльності комісії на рік.
Відтак відбулася головна частина зустрічі: до присутніх звернувся владика Володимира Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ.
Після виступу учасники зустрічі мали можливість поспілкуватися з владикою.

«Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот

Звертаючись до лідерів та душпастирів молодіжних спільнот Львівщини, владика Володимир наголосив на важливості брати участь у літургійному житті Церкви.
Зокрема Владика сказав:
-Сьогодні хочу поставити одне важливе питання: що нам дає життєдайну силу, коли ми втомлюємося, емоційно вигораємо?
Так, звичайно, це сон, їжа… Це все мега важливо.
Але все ж таки: що ще дає нам силу?

«Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот

Є одна річ, яка і для мене, і для вас є дуже важливою: це Літургія, літургійне життя. Чому? Бо власне Літургія, молитва, святі таїнства будуть вам давати силу. У них – наше закорінення, наші фундаменти.
Бо, скажу вам щиро, деколи я дивлюся зібрання молодіжних спільнот чи вишколи, і там наприкінці дня – молитва прослави. Дуже добре. Молитва завжди є молитвою. Але ми деколи змінюємо меню, правда? Чи постійно їмо піцу? Людина їсть, але змінює меню. Так само і наше молитовне життя. Бо не є суттю справи, що ми молимося, а щоб, молячись, ми зустрічали Бога. І у цьому нам допомагає літургійне життя нашої Церкви: Літургія, вечірня, утреня.
Сьогодні у нас є проблема літургійної катехизи. Тому моє прохання до ваших духівників: літургійна катехиза. Чому? Дивіться: молитва Юдина – це та сама прослава (просто треба співати виразно і пояснити людям, що це таке). Псалми (чого тільки вартує гімн «Світло тихе» увечері!) чи Велике славослов’я – якщо заглибитися – усе це суцільна молитва прослави!
Дуже радий бачити серед нас молодь з монастиря у Гніздичеві. Ми вчора якраз приймали нових членів до їх спільноти «Кохавинські зорі». Пригадую, коли ми тільки починали – молодь приходила тільки на зібрання. Одного раз ми відчинили їм двері і сказали, що зібрання спільноти починається з вечірні. І знаєте, що вони зробили? Ні, не повтікали. Вони зробили крок вперед. Наблизилися до крилоса. Почали цікавитися, що співають. Оді ми купили і роздали їм молитвослови. І тепер вони самі співають вечірню! Це теж молитва прослави нашої Церкви.
Тому моє дуже велике прохання: плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу. А вже потім піца підсилить ці сил, банси спалять калорії, а далі – далі знову має бути літургійна молитва прослави.

«Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот «Плекайте літургійне життя, бо воно дає життєдайну силу!» – владика Володимир до лідерів молодіжних спільнот

Джерело