Владика Ярослав: Хто є вірним у малому, стане великим

Владика Ярослав: Хто є вірним у малому, стане великим

13 жовтня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ пояснив значення Притчі про таланти та її важливість для християнського життя (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, ця притча розкриває Божу щедрість та нашу відповідальність за отримані дари.

Далі владика Ярослав розкрив глибший зміст притчі: “Притча пригадує про велику доброту Бога, Який обдаровує кожного з нас за нашими спроможностями і особливостями, даючи кожному можливість не тільки використати, але ще й помножити, збільшити те, що ми отримали.” Єпископ наголосив, що все, що ми маємо – це Божі дари.

Одним з ключових моментів притчі є те, що Господь не судитиме нас за кількість прибутків, а за рівень вірності у використанні дарів. Проповідник навів слова Христа: “Кому багато дано, з того багато вимагається” (пор. Лк. 12,48).

Владика Ярослав також зупинився на практичному аспекті використання талантів: “Словами притчі про таланти Христос запрошує нас переглянути наше життя на предмет того, чи ми використовуємо всі можливості та нагоди творити добро для власного освячення і спасіння, пізнавати Божу любов у житті, наповнювати нею свою душу і ділитися зі всіма тими, хто потребують її.”

Крім того, єпископ підкреслив важливість вірності у малому. До кожного з двох перших слуг, які виконали волю пана свого, пан промовив: “У малому був ти вірний, поставлю тебе над великим”. Проповідник наголосив, що “той, хто є вірним у малому, стане великим. Той, хто виправдовує власне лінивство, звинувачує Бога – не ввійде в радість Пана свого.”

Владика Ярослав розкрив також тему відповідальності за отримані дари. Єпископ пояснив, що кожна людина отримує від Бога певну “життєву інвестицію”, і наше завдання – не лише використати її, але й помножити.

На завершення проповідник наголосив, що Господь дає нам можливість розвивати наші таланти, служачи у правді Богові і ближньому, і таким чином увійти в радість нашого Пана.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Джерело