Фальшиві листівки: у соцмережах поширили фейк про флаєри з порадами «відкосити» від армії

  • Автор допису:

Російська пропаганда намагається різними способами дискредитувати та зірвати мобілізаційний процес в Україні. Так, днями агітпроп поширив у соцмережах інформацію про те, що у місті Біла Церква начебто роздають рекламні флаєри такого собі «Центру допомоги призовникам», де пропонують різними способами отримати «бронь» від мобілізації.

Як доказ пропагандисти наводять фотографію самої рекламної листівки. Насправді ніяких подібних послуг «Центр допомоги призовникам» не надає, бо такої структури не існує, а флаєр пропагандисти зробили у фоторедакторі.

Фальшиві листівки: у соцмережах поширили фейк про флаєри з порадами «відкосити» від армії

«Краще на волі, аніж в окопі», – такий слоган написаний на рекламній листівці, яку начебто поширюють у Білій Церкві. 

Як стверджують пропагандисти у «Центрі допомоги призовникам», де буцімто й випустили флаєр, пропонують різноманітні способи «відкосити» від служби в армії.

«Среди самых популярных вариантов – оформить инвалидность и даже сесть в тюрьму. Не перевелись еще умы на Украине», – йдеться у дописі мовою оригіналу.

На листівці зазначений контактний номер телефону, а також пропонується «стати опікуном інваліда та отримати бронь від ТЦК». Клієнтам гарантується анонімність, а також «дешеву і швидку допомогу з документами».

Фальшиві листівки: у соцмережах поширили фейк про флаєри з порадами «відкосити» від армії

Однак номер телефону, вказаний у листівці, не обслуговується. Про це повідомляє голосовий помічник оператора мобільного зв’язку.  Це означає, що  або оператор розірвав договір із клієнтом і більше не обслуговує цей номер, або ж абонент сам заблокував свій номер. Навряд чи компанія, яка надає якісь послуги та хоче отримати за це кошти, буде залишати недостовірні контакти.

Окрім того, питання викликають окремі формулювання на листівці. Зокрема, «стати опікуном інваліда», адже в Україні коректними є висловлювання «людина з інвалідністю».

Фальшиві листівки: у соцмережах поширили фейк про флаєри з порадами «відкосити» від армії

А ще в Україні немає «броні від ТЦК», а сама процедура бронювання є однаковою для всіх. Зокрема, працівники кадрової служби підприємства складають відповідний лист зі списком військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню. Лист відправляють профільному державному органу, якому вони підпорядковуються. Далі документи погоджуються з Генеральним штабом і направляються до Міністерства економіки. Саме воно ухвалює відповідний наказ про бронювання. Згодом на підприємстві вже роблять витяг з наказу і направляють до ТЦК для взяття заброньованих осіб на спеціальний військовий облік. 

Щодо «Центру допомоги призовникам», який вказаний у «шапці» флаєра, то такої організації із зазначеним номером телефону у відкритих реєстрах немає. Є лише сторінка у Фейсбуці з ідентичною назвою. Востаннє дописи на ній датуються ще до початку повномасштабного вторгнення – 17 лютого 2022 року. Судячи із дописів, засновники сторінки надавали консультації щодо отримання відстрочки від строкової служби в армії. Дописи містять помилки, русизми, в серед її адміністраторів – акаунти, зареєстровані у Білорусі.

При цьому відзначимо, що мобілізація під час воєнного стану немає нічого спільного зі строковою службою, яку в Україні скасували ще восени 2022 року.

ВИСНОВКИ

У Білій Церкві не роздають листівки із рекламою центру, який нібито надає «послуги» ухилення від призову. Такого центру не існує, а призов на строкову службу скасували ще два роки тому. Подібні дописи російська пропаганда поширює, аби нормалізувати різні практики ухилення від мобілізації та підірвати рівень довіри до Збройних сил України.

***
Матеріал підготовлено в межах проєктної співпраці з проєктом із протидії дезінформації «БезБрехні».