Фейкову обкладинку французького журналу «Charlie Hebdo» про Україну поширили мережею

  • Автор допису:

Фейкову обкладинку «Charlie Hebdo» з карикатурою на українську Формулу миру поширили мережею. Цю вигадану обкладинку, створену з метою маніпуляції, використовують як інструмент дезінформації, аби вплинути на думки міжнародної спільноти щодо ситуації в Україні.

Один із напрямів атак російських пропагандистів – українська Формула миру.  Для свого чергового фейку агітпроп вирішив не вигадувати велосипед, а вдався до «старих добрих» фальсифікацій обкладинок світових видань.

Укотре під руки росіян потрапила французька сатирична газета «Charlie Hebdo».  У соцмережах пропагандисти поширили нібито справжню обкладинку найсвіжішого випуску газети із карикатурою на українську Формулу миру.  Але такої обкладинки насправді не існує. Про деталі цього фейку – у матеріалі.

Фейкову обкладинку французького журналу «Charlie Hebdo» про Україну поширили мережею

На карикатурі із буцімто реальною обкладинкою зображені частини тіла українських військових, складені у формі автомобільного колеса, – мовляв, лише ціною життів українських військових влада України бачить досягнення миру.

«Журнал Charlie Hebdo висмеивает украинску формулу мира, не смешно только украинцам», – пишуть пропагандисти мовою оригіналу.

Фейкову обкладинку французького журналу «Charlie Hebdo» про Україну поширили мережею

Обкладинка, яку поширили росіяни, нібито вийшла під номером 1682 та датована 11 жовтня 2024 року. Однак насправді такого випуску газета «Charlie Hebdo» не робила. Газету випускають раз на тиждень, і, згідно із даними на сайті видання, останній випуск датований 09.10.2024р (№1681), а його обкладинка присвячена ізраїльсько-палестинському конфлікту, а не українській Формулі миру.

Фейкову обкладинку французького журналу «Charlie Hebdo» про Україну поширили мережею

Відповідно, наступний випуск – №1682, – який зазначений на фейковій обкладинці пропагандистів, вийшов 16 жовтня. Випуску за 11 жовтня видання взагалі немає. 

Як ми вже згадували на початку, це вже не вперше пропагандисти підроблюють обкладинки міжнародних видань, в тому числі газети «Charlie Hebdo». Наша команда викрила десятки подібних фейкових вкидів. Зокрема, про українську зброю у руках бойовиків ХАМАСу.

Окрім того, росіяни підробили обкладинку із Зеленським та затонулим Титаніком та обкладинку з натяком на Макрона, який відправляє французів на війну в Україну. 

ВИСНОВКИ

Отож, ніякої обкладинки із карикатурою на українську Формулу миру французька газета не випускала.  Пропагандисти звернулися до цієї теми не випадково, адже у листопаді, під час другого Саміту миру, Україна має представити текст Формули миру зі всіма умовами для справедливого закінчення війни. Про це повідомив президент Зеленський під час виступу на третьому саміті «Україна – Південно-Східна Європа» в Хорватії

Мета подібних меседжів – створити ілюзію того, що прагнення України до справедливого миру не має підтримки на міжнародній арені.  Окрім того, подібні фейки поширюють із метою деморалізувати українців наративом про війну до «останнього українця».

***
Матеріал підготовлено в межах проєктної співпраці з проєктом із протидії дезінформації «БезБрехні».