Маніпуляція: Чехи втомилися підтримувати Україну – президент Петр Павел

Президент Чехії не робив таких заяв. Під час 79-ї Генасамблеї ООН чеський лідер говорив загалом про те, що втома є, але варто продовжувати підтримку України й не допустити, щоб Росія виграла у цій війні.

У соцмережах поширюється цитата, приписувана користувачами чеському президентові Петру Павелу, який нібито заявив, що чехи втомились підтримувати Україну.

«Щойно ми звикли до війни в Україні, ми стали втомлюватися від неї… Є термін «втома від війни», який стосується не лише безпосередньо воюючих сторін, а й усіх, хто їх підтримує чи не підтримує», – заявив Павел.

Скриншот – t.me

Російська пропаганда активно працює над поширенням наративу про втому західних країн від війни в Україні, щоб, насамперед, знизити рівень міжнародної підтримки та уваги до України. Проте цитата, яку поширює агітпроп, – узагальнення, якого президент Чехії не робив. Це чергова маніпуляція та висмикування висловлювання з контексту.

Так, наприкінці вересня 2024 року президент Чеської Республіки Петр Павел давав інтерв’ю під час 79-ї сесії Генасамблеї ООН, зокрема, коментуючи російсько-українську війну. Ведуча запитала президента, чи бачить він той самий рівень єдності в НАТО через два роки повномасштабної війни і яким є нинішній ландшафт загроз. Петр Павел відповів так:

«Було б дуже дивно, якби зберігався той самий рівень єдності, що й на початку. Спочатку був шок, як і при будь-якому конфлікті. Але як тільки ми до цього звикаємо, ми також втомлюємося від цього. І є термін «втома від війни», який стосується не лише безпосередньо воюючих сторін, а й усіх, хто їх підтримує чи не підтримує. І навіть тут під час дебатів у мене склалося враження, що деякі представники країн трохи втомилися постійно чути, що нам треба підтримувати Україну і засуджувати російську агресію. Щоразу, коли я говорю з країнами, які знаходяться далі від конфлікту, я намагаюся пояснити, що ми говоримо не лише про регіональний конфлікт, бо він торкається нас майже безпосередньо. Саме принципи дуже важливі. Ми тут у ситуації, коли постійний член Ради Безпеки ООН здійснює агресію проти іншої суверенної країни. І це підриває самі основи цієї інституції, системи, в якій ми живемо і в якій хочемо жити, де дотримуються правил. І саме тому так важливо не дозволити Росії перемогти в цьому конфлікті, тому що не тільки Росія, а й подібні системи, подібні режими надихнуться тим, що вони можуть досягти своєї мети за допомогою військової сили. І саме тому так важливо, щоб ми не дозволили Росії досягти успіху в цьому конфлікті».

https://www.youtube.com/embed/_e5Y1aLxyfE

Отже, Павел не робив ніяких заяв про те, що чехи втомилися підтримувати Україну, цю цитату Кремль просто вигадав.

Якщо ж подивитися на результати опитування громадської думки в Чехії (Center for Public Opinion Research), то видно, що, за даними за лютий 2024 року, «знижується частка людей, які «однозначно зацікавлені» в ситуації, й, навпаки, зростає частка тих, хто «швидше зацікавлений».

«Приблизно сім із десяти громадян вважають ситуацію в Україні загрозою європейській безпеці (71%) та миру в усьому світі (70%), менш як дві третини вбачають у ній загрозу безпеці Чехії (64%). Понад два п’ятих громадяни (43%) згодні з діями уряду щодо підтримки України, 54% з ними не згодні. Дві п’ятих (40%) громадян Чехії вважають, що чеський уряд адекватно підтримує Україну, лише невелика частина респондентів заявила, що підтримує її надто мало (3%), а більше ніж половина (54%) вважають, що занадто підтримує. Значна більшість громадян згодні з дипломатичним тиском міжнародного співтовариства на Росію (73%), трохи більше ніж половина схвалюють фінансову допомогу Україні (53%), згодні з повною політичною та економічною ізоляцією Росії (52%), та підтримують постачання військової техніки України (51%) ). З іншого боку, лише приблизно одна сьома (14%) чеського населення підтримала відправку солдатів у бій», – йдеться у звіті.

Раніше StopFake спростовував фейк про те, що українці нібито перестали донатити на армію, а також фейк про те, що у Берліні нібито повісили плакат проти підтримки України з підписом «Ми втомилися годувати цю свиню».

Джерело