Приклад Митрополита Андрея як спонука до раціонального використання Божих дарів

Приклад Митрополита Андрея як спонука до раціонального використання Божих дарів

15 жовтня у храмі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ в с. Підкамінь відбулася робоча зустріч священників деканату з головою екологічної комісії Сокальсько-Жовківської єпархії о. Юрієм Годісем.

На початку зустрічі священники спільно помолилися молитву до Бога Творця, після якої отець-декан Михайло Бакай представив о. Юрія і запросив до слова.

Роблячи вступ до головної теми зустрічі «Відповідальність за створіння в часі  війни у світлі вчення та діяльності Праведного Митрополита Андрея Шептицького», о. Юрій згадав про Всеукраїнський екологічний конкурс «Відповідальність за створіння» і запросив до активної участі у ньому. Окрім цього екореферент презентував нову казку «Світляток і Вітрячок» переможниці конкурсу в однойменній номінації Олени Скуловатої, а також пригадав про інші екоказочки, випущені Екобюро для наших наймолодших і представив навчальну літературу, яку можемо використовувати для катехизації та екологічної просвіти.

Приклад Митрополита Андрея як спонука до раціонального використання Божих дарів

Посилаючись на Церковно-екологічний календар 2025 р. і світлини з нього, та розважаючи над кожним місяцем у році священники отримали нові знання про Митрополита Андрея, його бажання допомогти українському народові, любов до Бога Творця у щоденних кроках, аскетизм, вміння ділитися дарами, піклування про природу і раціональне використання Божих дарів – це те, що вкрай потрібне кожному з нас і невід’ємна частина життя Праведного Митрополита.

Цікавим фактом, для священників, стало проблемне питання, яке було за часів Австро-Угорської доби і є актуальним тепер – масова вирубка лісів і їх вивезення на експорт, та розумне і господарське вирішення цього питання від Праведного Митрополита.

Під час навчання отці ставили запитання, ділилися власним досвідом у царині екології, а також і проблемами, з якими зустрічаються на своїх парафіях, зокрема: підпалами («бідність населення», як матеріальна, так і духовна, яка породжує «швидкі і легкі» вирішенням проблем), не спроможність зорганізуватися, не раціональне використання природних ресурсів, відсутність правильного і комплексного підходу до збереження природного середовища.

Приклад Митрополита Андрея як спонука до раціонального використання Божих дарів

На завершення зустрічі священники зробили спільне фото, а о. Юрій подарував о. декану казочку «Світлячок і Вітрячок» для популяризації серед вірних свого деканату, а також запросив усіх до активнішої співпраці на благо нашого народу і прослави Бога Творця у наших щоденних кроках, за взірцем Праведного Митрополита.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело